Subscribe via: RSS

Seabound – “Speak in Storms”

Posted on 08 March 2014

Seabound – “Speak in Storms”
Format: (Album) CD, 2CD**, Digital, Box
Skivbolag: Dependent Records
Relasedatum: 14 februari 2014
Genre: Synthpop, Futurepop, Electro
Bandmedlemmar: Frank M. Spinath, Martin Vorbrodt
Land: Tyskland
Recensent: Alexander Johansson

HemsidaFacebookMyspaceLast.fmSpotifyDiscogsReverbnation

Välproducerad arenasynth med stort anslag

Den tyska duon Seabound väntade så länge med att förbättra detaljer på “Speak in Storms” under hösten att skivbolaget hann ge dem tillåtelse att komplettera lanseringen 2014 med en vacker box med bonusmaterial designat av en av mina personliga musikaliska favoriter – Nico J i Sydafrikanska Acretongue (som också har remixat Seabound vid ett par tillfällen).

Och det märks att Seabound arbetat länge på albumet. “Speak in Storms” är duons femte fullängdare och deras hittills mest helgjutna och välproducerade. Över hela plattan ligger en mjuk fyllig bas som driver musiken framåt och skapar samma arenarockiga känsla som Depeche Mode haft live senaste decenniet. Live-likheten med halvgudarna från Basildon beror nog också på att Seabound håller sig med livetrummis. Tyvärr gör den långsamma och symfoniska uppbyggnaden på både “For Life” och “Contraband” att det tar lite väl lång tid innan låtarna kommer igång. Trots en hygglig mängd BPM på flera av låtarna så skapar den mjuka fylliga basen en lätt känsla av seghet. Ni vet, den Depeche Mode haft på både “Sounds of the Universe” och “Delta Machine”. En låt som “Liberty Rose” hade fungerat mycket väl på “Delta Machine”. Hade Seabound låtit en extra sångare, kvinna eller man, sjunga refrängen på “Nothing But Love” hade de kunnat få en Apoptygma Berzerk-Kathy’s Song-hit.

En invändning mot denna fina platta är väl främst att det saknas naturliga hittar bland allt högklassigt välljud. Den som gillar “Delta Machine” torde med andra ord ha mycket lätt uppskatta “Speak in Storms”. Så jag tror att Seabound har alla chanser att göra mycket bra ifrån sig på alla tyska festivaler i sommar och ser själv fram emot att se dem igen på Amphi.

De svagare låtarna “Grown Man” och “Lair” är svag arenarock på synthsymfoniska ben där en bättre sångare än Frank M. Spinath, typ en Dave Gahan, Mark Hockings i Mesh eller Matthew Bellamy från Muse, hade kunnat få det att växa. Spinath är ingen dålig sångare, alls icke, men han gnekar för mycket i de högre registren och det hade behövts en ännu större personlighet för att hantera det storslagna anslaget Seabound faktiskt har. De hade behövt en röst som bär i stormen.

Bäst låtar: “Nothing But Love”, “For Another Day” (som har titulerats “For Another Life” på Spotify men det är fel) och bonusspåret “When She is Hungry” (som bara inkluderas på deluxeversionens bonusdisc).

6/10 BRA!

Tracklist CD1

Seabound

01. For Life (04:20)
02. Contraband (04:56)
03. For Another Day (04:13)
04. Liberty Rose (04:47)
05. A Grown Man (05:19)
06. Everything (06:06)
07. Lair (04:25)
08. The Escape (04:40)
09. Nothing But Love (05:32)
10. Black Feathers (07:21)

 

Tracklist CD2**

01. When She’s Hungry (04:11)
02. Everything (EvvvilKing Remix by Steril) (06:27)
03. For Another Day (Dead When I Found Her Remix) (04:08)
04. A Grown Man (Andrew Sega Remix) (05:22)
05. For Another Day (Wesenberg Rework) (04:37)
06. Black Feathers (Requiem) (07:20)

 

Share Button

Comments are closed.