Subscribe via: RSS

Planningtorock – “All Love’s Legal”

Posted on 04 March 2014

Planningtorock – “All Love’s Legal”
Format: (Album) CD, LP, Digital
Skivbolag: Human Level
Releasedatum: 17 februari 2014
Genre: Electro
Bandmedlemmar: Jam Rostron
Land: Tyskland
Recensent: Niklas Hurtig

HemsidaFacebookTwitterMyspaceLast.fmSpotifyDiscogsSoundcloudYoutube

Electropolitiskt om kärlek och allas lika rättigheter

Planningtorock är ett enkvinnoprojekt bestående av Jam Rostron och  ”All Love’s Legal” är hennes tredje fullängdsalbum sedan debuten med ”Have It All” från 2006.

Med en fot i disco, en i minimal techno och en i melodisk electro blandat med ett mystiskt omslagspapper och nedpitchad sång ger Planningtorock ett diversifierat intryck som kanske inte faller alla i smaken, men på något sätt hålls allt ihop. Budskapen i texterna är korta men effektiva och behandlar ämnen som det patriarkala samhället, allas rätt till kärlek och meningslösheten med könsindelning. Det politiska har blivit mer tydligt än tidigare.

Det övergripande temat på albumet är att alla ska kunna älska alla oavsett vad någon annan säger, vilket ger ett starkt avtryck i dessa tider med anti-gay-lagar i bl.a. Ryssland och Uganda. På symfonin ”All Love’s legal” sjunger Jam ”You can’t illegalize love” vilket direkt för tankarna till nyss nämnda länders nystiftade kränkande lagar. Man kan bara hoppas att budskapet om allas lika rättigheter når fram till dem som bestämmer i de länder där människor befinner sig i utanförskap på grund av sin sexuella läggning.

Spåret ”Public Love” påminner om The Knifes ”Full of Fire” med sin Techno-fokuserade okonventionella melodi och hela spåret “Let’s talk about gender, baby” är baserat på de sista textraderna i nyss nämnda  “Full of Fire”:

”Let’s talk about gender baby, let’s talk about you and me”

Faktum är att ett par omarbetade versioner av “Let’s talk about gender baby” släpptes först som en The Knife-singel med Planningtorock som upphovskvinna.

Det är omöjligt att prata om Planningtorock utan att nämna Dreijer-syskonens inflytande. Alla tre bor i Berlin och har samarbetat vid flera tillfällen tidigare, t.ex. på operasoundtracket ”Tomorrow, in a year”. Planningtorocks sound på sina album har i viss mån följt Dreijers utveckling från det suggestiva albumet ”W” som har många beröringspunkter med Fever Rays debut från 2009. Trots några kortare instrumentala mellanspel som inte bidrar till helheten är detta fortfarande ett starkt album.

Bästa spår: ”Steps”

7/10 MYCKET BRA!

Tracklist

Planningtorock01. Welcome (2:01)
02. All Love’s Legal (3:31)
03. Human Drama (4:05)
04. Answer Land (2:50)
05. Let’s Talk About Gender Baby (4:21)
06. Words Are Glass (1:15)
07. Misogyny Drop Dead (4:47)
08. Beyond Binary Binds (4:55)
09. Steps (1:23)
10. Public Love (6:58)
11. Purple Love (1:37)
12. Patriarchy Over & Out (4:47)

 

 

Share Button

Comments are closed.