Subscribe via: RSS

Categorized | Artiklar & Liverapporter

Patrik Lark sammanfattar 2013

Posted on 26 February 2014

Patrik Lark sammanfattar 2013
 “Född och uppvuxen i Eskilstuna. Fann synthen 1983 i form av Depeche Mode, Yazoo och Jean Michel Jarre. Under den senare delen av 80-talet började synthpopintresset mer övergå till industri och EBM. Nitzer Ebb, Front 242, Skinny Puppy och Borghesia spelades flitigt. Parallellt uppstod också en acceptans för gitarrer och vägen låg plötsligt öppen för postpunk och gothic rock som The Cure, Imperiet och Sisters of Mercy. Men mörkt och melankoliskt skulle det vara, det blev allt tydligare. Under 90-talet mattades intresset för industri och goth högst betänkligt. Grunge och brittpop trängde sig på, främst Nirvana, Smashing Pumpkins och Radiohead. Egna bandet Unease (med Tommy Falk) är en blandning av denna dark indie-period och det tidigare synthintresset. Men efter millennieskiftet och flytten till Stockholm hände något, allt kom tillbaka med dubbel kraft. Dock inte så mycket synthpopen, utan främst industri och goth med alla dess subgenrer. Idag brinner jag för dessa scener i sin helhet, inte bara musiken utan även allt runt omkring. Försöker dokumentera klubbar och livespelningar främst i bild men också i text med förhoppning om att bidra till en mer livskraftig scen. Jag formligen knarkar Spotify och har, så vitt jag vet, den mest följda Industrilistan där (1900 följare i skrivande stund). Årets höjdpunkt är den årliga pilgrimagefärden till Wave Gotik Treffen i Leipzig.”

 

2013 var året då de stora drakarna visade upp färgen. Sällan har väl så många tunga namn gett ut så starka alster på ett och samma år? Min topplista ser ut som om den vore en historisk återblick, inser jag nu när den är färdig. Det är bara titlarna som har ändrats, banden är ungefär desamma som när det begav sig på 80-talet. Ändå flyttade jag ut Skinny Puppys utmärkta skiva utanför listan där den får bubbla med Gary Numan och Nine Inch Nails. Inget nytt under solen 2013 alltså? Nej, eller så blev det radarskugga bakom mammutarna. Att debutera just 2013 inom den här scenen var ingen lätt uppgift.

Bästa album

Die Krupps – ”The Machinists of Joy”
“Die Krupps är tillbaka med en blytung EBM-platta. Gitarrerna har fått stå tillbaka för riktigt feta analogsynthbasar och dessutom är det riktigt bra låtar också.”

Front Line Assembly ”Echogenetic”
“En helt synthetisk ljudflora som är ett produktionstekniskt mästerverk. Bill Leeb & co slår nästan ekvilibrisk knut på sig själva i sin experimentverkstad. En och annan riktigt bra låt blev det också.”

Covenant – ”Leaving Babylon”
“Efter några blekare plattor har Covenant hittat formen igen. Albumet är lite ojämnt men har några riktigt bra låtar och slår an ett mer konstnärligt experimentellt anslag ovanpå den förväntade futurepopen.”

KMFDM – ”Kunst”
” ‘Kunst’ är en mycket välproducerad finslipning av ett koncept som utvecklats under 29 år. Överraskningarna må vara få men det låter desto bättre, lite lugnare än föregångaren men med ett betydligt jämnare material.”

XP8 – ”Adrenochrome”
“De italienska Londonborna har gjort ett konceptalbum som heter duga. Sin vana trogen blandar de friskt mellan olika elektroniska stilar som catchy EBM, futurepop, techno och trance. Skivan är jämn och bra rakt igenom men ändå varierad och allt doftar dansgolv något alldeles infernaliskt.”

Bubblare

Gary Numan – ”Splinter (Songs From a Broken Mind”
Skinny Puppy – ”Weapon”
Nine Inch Nails – ”Hesitation Marks”

Bästa svenska album

Covenant – ”Leaving Babylon”
“Sveriges största synthband har blivit arty men utan att tappa greppet om sin patenterade futurepop.”

Spetsnaz – ”For Generations to Come”
Autodafeh – ”Blackout Scenario”
Henric De La Cour – ”Mandrills”
Pouppée Fabrikk – ”The Dirt”

Bästa låtar

Front Line Assembly – ”Deadened”
Die Krupps – ”Ein Blick zurück im Zorn”
KMFDM – ”Animal Out”
Nine Inch Nails– ”In Two”
Go Fight – ”Pussygrinder”

Bubblare

Covenant – ”Last Dance”
Gary Numan – ”Love Hurt Bleed”

Bästa nykomling

Youth Code – ”Youth Code”
“Sällsynt rå EBM, minimalistiskt analog och kryddad med en dos av Skinny Puppys skräckångest.”

Nine Seconds – ”Poladroids”

Största besvikelse

Aesthetic Perfections tre pop-singelsläpp inför det kommande albumet ”Til Death”, kanske särskilt ”Antibody”. Hoppet om ytterligare en bra fullängdare från bandet är borta och ryktena om att man skulle överge sin nisch för en mer poppig approach visade sig stämma.

Bästa konsertupplevelse

Grausame Töchter @ Moritz Bastei, Wave Gotik Treffen

Alltför få band tar själva scenshowen på allvar. Grausame Töchter bjöd upp på en teatralisk show som innehöll det mesta från militant feminism till blod, nakenhet och latex. Allt detta till en kakafoni av goth, punk, industri och berlinsk cabaret. Ingen annan stans kunde detta passa bättre än på Mortiz Basteis lilla underjordiska scen med stenvalv.

Bästa klubbevent

Tech Noir / Dekadance – ”Doomsday” @ Kolingsborg:

Tech Noirs ”sista fest på Kolingsborg” har blivit ett begrepp, men den här gången var det med största sannolikt just det den utgav sig för att vara, och vilken fest sedan! På alla Kolingsborgs våningsplan, som på fornstora dagar, och med inte mindre än fem (!) dansgolv lockade den varenda synthare inom många mils radie.

 

Share Button

Comments are closed.