Subscribe via: RSS

Categorized | Artiklar & Liverapporter

Manifestpriset 2013 gick till Covenant

Posted on 09 February 2014

Manifestpriset 2013 gick till Covenant

Covenant och albumet ”Leaving Babylon” får 2013 års Manifestpris i kategorin Synt. Det stod klart när årets Manifestgala hölls på Nalen i Stockholm på fredagkvällen.

Vår utsände Erik Uppenberg rapporterar

 

 

 

 

De pompösa futurepopparna Covenant har varit nominerade till ett Manifestpris flera gånger tidigare utan att vinna. De kröntes nu för sitt åttonde album, ”Leaving Babylon”.

Juryns motivering lyder så här: ”Med bedriften att hålla en röd tråd genom ett album fyllt av experimentlusta och innehållande såväl tunga elektroniska dansbeats som stämningsfulla atmosfäriska ljudlandskap, går årets pris i kategorin Synt till Covenant.”

 

Daniel Jonasson tog, som enda närvarande medlem, emot priset med några spontana tackord.

Joakim Montelius officiella tacktal kom inte till användning. Det följer i stället här i sin helhet – exklusivt för Elektroskull.

”Det var en gång – för länge sedan – några entusiaster som spelade in sin debutplatta i en gammal kolkällare i Helsingborg. Om någon hade sagt till oss då att vi skulle vara med på en prisutdelningsgala på Nalen sisådär 20 år senare hade vi nog undrat ur vilken defekt kristallkula den spådomen skakats fram.

Men här är vi nu och det är inte bara en ära men också ett bevis på att passion, envishet och kompromisslöshet fortfarande fungerar. Att ha en dröm och att våga ta den på allvar. Det är en stor sak. Man behöver såklart ambition och en hel del tur också, men det viktigaste är att, som man helt klyschigt brukar säga, köra sitt eget race. Det är något vi har gemensamt, alla som är här ikväll, oavsett vilken sorts musik vi valt att spela.

Så tack! Tack för att vi är många som vågar segla på okänt hav. Tack för att vi inte är ensamma på vår väg ut i det okända bortom Babylon.”

Covenant fick sitt pris i konkurrens med gothcroonern Henric de la Cours andra soloalbum ”Mandrills”, Pages klassiska syntpopskiva ”Hemma” och den mer överraskande nomineringen Norma, vars andra album ”The Invisible Mother” förvisso borde tilltala många synthare, men snarare präglas av 80-talistisk postpunk, 70-talskrautrock och en gnutta rymddisco.

Även kategorin Pop hade detta år en klart elektronisk slagsida. Poppriset kammades hem av Lust for Youth (skivan ”Perfect View”). Övriga nominerade var Nordpolen, Makthaverskan och Club 8.

Andreas Tilliander fick pris i kategorin dans för sin samlade årsproduktion. Priset i kategorin Experimentellt gick till Andreas Eklöf och Mats Persson för ”Klavikord”. Nicole Sabouné var nominerad i Live-kategorin, men det priset gick till MF/MB.

Manifestpriset för bästa musikvideo delades ut redan förra lördagen i anslutning till Göteborgs filmfestival. Priset gick till den för Elektroskulls läsare inte obekanta trion Vanligt Folk och videon ”Idioter av församlingen”, gjord i samarbete med Lovisa Sallén. Även Henric de la Cour-videon ”Shark”, i regi av Per Norman, var nominerad.

Manifest är en årlig gala och prisutdelning arrangerad av Svenska Oberoende Musikproducenter sedan 2003.

Priset delas i år ut i 21 kategorier, företrädesvis olika specialgenrer och till artister utgivna av små, oberoende skivbolag. Kategorierna är allt från hip-hop och hårdrock till dansband och jazz. Det fysiska priserna som de ibland överlyckliga, ibland slappt frånvarande pristagarna fick med sig hem, utgjordes i år av stora kvadratiska konstverk signerade Linda Spåman

Mer information om vinnarna finns här.
Läs Patrik Larks recension av det vinnande albumet i synthkategorin här.
Recensioner av två av de övriga nominerade skivorna:
Page – “Hemma”
Henric de la Cour – “Mandrills”

LinaHaskel-manifestSY_4386

Daniel Jonasson tar emot Covenants Manifestpris. 
Prisudelare var 30-årsjubilerande synthlegendarerna The Mobile Homes.
Foto: Lina Haskel

Share Button

Comments are closed.