Subscribe via: RSS

Jens Atterstrand sammanfattar 2013

Posted on 21 February 2014

Jens Atterstrand sammanfattar 2013
“Trebarnspappa född 1974 och synthare ut i fingerspetsarna sedan tidig ålder då jag introducerades med Depeche Mode, Yazoo, Ultravox, New Order, Kraftwerk, Jean-Michel Jarre, Howard Jones, Cabaret Voltaire, Front 242, The Cassandra Complex, Skinny Puppy och mycket mer via en äldre bekant och en snäll Sonet-anställd moster. Jag äter musik ifrån alla elektroniska genrer till frukost, lunch och middag men har lite extra förkärlek till nordamerikansk electro-industrial, argsint harsh EBM och aggrotech, Depeche Mode och amerikansk och tysk 90- och 2000-tals synth- och futurepop. Brinner för den svenska synthscenen, konsertfotografering, sportfiske och Manchester United. Lyssnar gärna på: Depeche Mode, Skinny Puppy, Front Line Assembly, Nitzer Ebb, Agonoize, Yazoo och Front 242 och önskar rätt ofta att jag blivit född tio år tidigare.”

 

Efter ett mycket starkt 2012 så fick vi synthare ett om möjligt ännu starkare musikår 2013. Pionjärer som Depeche ModeFront Line AssemblySkinny Puppy och Nine Inch Nails släppte alla starka album samtidigt som ett antal duktiga debutanter av både internationell och inhemsk härkomst presenterade nytt och starkt material.

På konsert- och festivalsidan så följde Göteborgarna upp Electronic Winter med ytterligare en fantastisk upplaga av Electronic Summer och vi bjöds också på spelningar med klassiska band som Men Without Hats och Visage samtidigt som årets upplaga av Bodyfest bjöd på tunga namn som The Neon JudgementDas Ich och Pankow.

Tyvärr blev 2013 också året då vi tvingades ta ett sorgset farväl av vårt andra hem – Kolingsborg. Den runda synthborgen vid Gula Gången intill Slussen i Stockholm där så många av oss har samlat minnen över mer än en halv livstid. Jag är en av dem och trots att nya spännande möjligheter redan har skapats på annat håll för vår klubb- och konsertscens överlevnad, så kommer inget annat någonsin att klara av bedriften med att ersätta dess plats i mitt syntharhjärta.

Många bra album har också släppts under året. Över ett brett spann av stilar, från retrodoftande synthpop till mörkare och hårdare tongångar har vi tack vare den nya teknikens vidare framfart överösts av fantastisk musik.

Här följer mina personliga favoriter. Respektive album är noga utvalt från en (väldigt lång) lista med starka album som har släppts under 2013 och varje album på listan är med av flera alldeles speciella anledningar.

Album

Henric de la Cour – “Mandrills”
“när du väl når fram så är du fast i Henric de la Cours hjärta och därifrån finns det ingen återvändo”

Front Line Assembly – “Echogenetic”
“snudd på den renaste formen av perfektion signerad Bill Leeb och hans unga kombatanter”

IAMX – “The Unified Field”
“Ödesmättad, hjärtskärande, nattsvart och vacker”

Zynic – “Blindsided”
“En mycket stark uppföljare”

Mesh – “Automation Baby”
“Ännu en superplatta från Mesh”

Spetsnaz – “For Generations to Come”
“Andas mognad och mörker under ytan”

Share Button

Comments are closed.