Subscribe via: RSS

Sixth June – “Pleasure”

Posted on 30 January 2014

Sixth June – “Pleasure”
Format: (EP) Vinyl, Digital
Skivbolag: Mannequin Records
Releasedatum: 2 december 2013
Genre: Postpunk, Darkwave
Bandmedlemmar: Lidija Andonov, Laslo Antal
Land: Serbien
Recensent: Alexander Johansson

HemsidaFacebookLast.fmSpotifyDiscogsSoundcloud

Konstskole-ambient från Berlin

På lördag den 1 februari spelar Sixth JuneKollaps Records ettårsjubileum på Kägelbanan i Stockholm och chansen är god att vi får höra hela den serbiska synthduons nya EP – “Pleasure”.

“Pleasure” är tajtare än albumet “Everytime” från 2010 och Lidija Andonov sjunger starkare, bättre och mer varierat än på förra plattan. Det är fortfarande svårt att höra vad hon sjunger. Det är dock inte helt omöjligt, som det för det mesta brukade vara när den själsliga systern Elizabeth Fraser i Cocteau Twins sjöng, men det är inte lätt. Sista låten “Enoemos” är också på något för mig okänt språk. Volymen på rösten är lite låg, kanske för att den inte är så bra? Jag störde mig på det på flera låtar på “Everytime”, men på “Pleasure” är det inte lika tydligt och balansen är bättre, men instrumenten överröstar och tränger alltjämt förbi sångens melodi väldigt mycket. Ljudbilden på EP:n är rockigare än på “Everytime” – som var nästan lika Front 242-Geography-minimalistisk som Keluars fantastiska “Ennoea”. Det är mer Cures Pornography och tidiga Slowdives Just for a Day med pedalmaxade gitarrljud än Berlinkollegerna (Sixth June är från Serbien men är bosatta i Berlin, Red.anmKeluars enastående 80-talsindustri.

Sammantaget så är det nya albumet både lite bättre och lite sämre än föregångaren. Det är bättre producerat och mer varierat, men den minimalistiska industrikänslan av metall mot hud har också gått förlorad när de breddat sitt sound. Det största problemet med Sixth June är att melodierna tyvärr inte är mer slagkraftiga, det är mest repetitioner av ett fåtal harmoniska ackord per melodi. Det lämnar en med en övergripande känsla av konstskoleprojekt. I likhet med så mycket annan ambient.

5/10 GODKÄNT!

Tracklist

sixth_june

01. Pleasure (04:10)
02. Someone (04:31)
03. Drowning (05:25)
04. Kill Me (04:52)
05. Enoemos (01:22)

 

Share Button

Comments are closed.