Subscribe via: RSS

Shiny Darkness – “New Substance”

Posted on 26 January 2014

Shiny Darkness – “New Substance”
Format: (Album), CD, Digital
Skivbolag: Tie Prod
Releasedatum: 7 december 2013
Genre: Synthpop
Bandmedlemmar: Katerina Pantazis, Olivier Jacques, Olivier Rennesson, Sébastien Deruwez
Land: Frankrike/England
Recensent: Jens Atterstrand

HemsidaFacebookTwitterMyspaceLast.fmSpotifyDiscogsSoundcloudReverbnation

Välskrivet och smart enligt innehållsförteckningen

Efter det ganska midtempo- och ballad-dominerade debutalbumet “Lighthouse” (2011) och den lite rakare, minimalt producerade och mer upptempobetonade uppföljaren “My Angel Has Spoken” som släpptes året därpå, så återvänder nu Shiny Darkness med “New Substance”.

Och visst är det en hel del ny substans i det som den fransk-engelska kvartetten här presenterar: Tretton nya spår – på en tredje fullängdare där man har inspirerats av såväl det sena 80-talets Depeche Mode som Alphaville och Propaganda.

Shiny Darkness frontas av en för genren mycket stark manlig sånginsats som ofta får sällskap av Katerina Pantazis körsång som i sin tur också bidrar med Sara Noxx– och Anne Clark-inspirerade “pratsångspartier” i “All the Time” och den medryckande “Don’t Make Me Regret It”.

I flera av spåren hörs tydligt att man även hämtar inspiration långt utanför de för genren ofta väldigt givna ramarna. Det är välskrivet, smart, genomgående väldigt refrängstarkt och melodiöst.

“New Substance” presenterar Shiny Darkness både starka upptempospår, som “Mother”, “Another World”, “Sensual Mind” och “Your Eyes”, liksom starka känslosamma ballader som den (mycket) Depeche Mode-doftande “Les Roses Noires” och den riktigt snyggt arrangerade “Holy Ghost”. Soundet vilar (väldigt) stadigt med ena benet i det sena åttiotalet/tidiga nittiotalet men behöver för den sakens skull absolut inte skämmas för sig, tvärtom!

Det har sagts förut men tåls absolut att upprepas: Få band i genren lyckas kombinera medryckande melodier och snygga ljudlandskap med riktigt starka låtar och en bra sånginsats. Men Shiny Darkness är definitivt ett band väl värt att kolla upp lite närmare för alla som uppskattar bra synthpop med innehållsförteckning enligt ovanstående.

7/10 MYCKET BRA!

 

Tracklist

Shiny_Darkness

01. The Fields of Love (04:33)
02. Mother (03:41)
03. The Course of the Story (03:28)
04. Another World (03:41)
05. Go Outside (04:57)
06. Les Roses Noires (03:19)
07. All the Time (03:19)
08. Sensual Mind (03:42)
09. Frozen Ground (03:19)
10. Dolphin (04:33)
11. Don’t Make Me Regret It (03:17)
12. Your Eyes (03:37)
13. Holy Ghost (02:44)
14. Another World (Geoff Pinckney Mix) (05:48)
15. Mother (Spacebuoy Intergalactic Mix) (03:32)

 

Share Button

Comments are closed.