Subscribe via: RSS

Keluar – “Ennoea”

Posted on 30 January 2014

Keluar – “Ennoea”
Format: (Minialbum) Vinyl, Digital
Skivbolag: Desire Records
Releasedatum: Juni 2013
Genre: Electro, cold wave, minimal wave
Bandmedlemmar: Zoè Zanias, Sid Lamar
Land: Tyskland
Recensent: Alexander Johansson

HemsidaFacebookLast.fmDiscogsYoutube

Sexig industrimusik i egensinnig electro

Tar man bort jazzigheten ur Portishead och popen ur Purity Ring får man två fjärdelar av den storslagna synth som Keluar skapat på “Ennoea”. Det är hårt, suggestivt, proffsigt och bland det mest egensinniga jag hört 2013, helt i klass med Kites “V”. I “Ennoea” finns tydliga drag av både Kraftwerk, industri och DAF, samtidigt som det är en modern electro med ljus kvinnlig röst som tillhandahålls. Och där har vi de två återstående fjärdedelarna i duons kostcirkel.

Det knastrar, smattrar och viner, basen smiskar trumhinnorna och de sydligare regionerna berusas av Zoè Zanias sexiga poesi. Detrius med dess orientaliska klanger, cymbaler och handtrumljud en värdig uppföljare till SPK:s magnifika “Cambuja” från 1987 om dödens fält. “Ennoea” har samma höga klass som The Knife endast har i sina bästa stunder. Låten “Fractures” är en underbar kombination av SPK och triphop och Zanias ligger nära både Beth Gibbons konstnärliga uttryck på Portisheads två senaste skivor. Öppningshitten “Ennoea” startar som en tiotalets U-men, man vill omedelbums stänga in sig på en toalett och bodybrottas med kompis. Lika bra är avslutningslåten “Rivers” till vilken det finns en suggestiv lågbudgetvideo där Sid Lamar som spelar synth är snygg nog att få bli medlem i Kraftwerk eller boytoy till allsjöns hen och Zoè Zanias är minst lika vacker och läckert rakad ovanför örat som Miley Cyrus i “Wrecking Ball”. Man kan tycka vad man vill om de popmusikaliska utanpåverken men Keluar har star quality nog att bli riktigt stora. Och vad kan vara mer grandiost än konstnärlig populärmusik i dessa tider plågade av folklig underhållningsmusik?

Njut av “Ennoea” helt gratis här!

Bästa spår: “Rivers”, “Ennoea” och “Fractures”

8/10 STRÅLANDE!

Tracklist

keluar

01. Ennoea (03:55)
02. Cleo (04:34)
03. Detritus (04:09)
04. Fractures (04:17)
05. Fusion (03:41)
06. Rivers (04:18)

 

Share Button

Comments are closed.