Subscribe via: RSS

Etage Neun – “In My Place”

Posted on 28 January 2014

Etage Neun – “In My Place”
Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Osignerat
Releasedatum: 21 januari 2013
Genre: Synthpop, Electropop
Bandmedlemmar: Magnus Jönsson, Rickard Karlsson
Land: Sverige
Recensent: Alexander Johansson

FacebookMyspaceLast.fmSpotifyDiscogsSoundcloud

Maskiner frodas i den skånska myllan

Ystad-trion Etage Neun meddelade i november inför ElectriXmas i Malmö att de går från att ha varit en trio till att bli en duo. Man får hoppas att det inte har med albumet “In My Place” att göra, för det är en rockig poppärla Etage Neun har fått till, den förtjänar all uppmärksamhet.

Inledande poppärlan “Anywhere But Here” är en av mina favoritlåtar 2013 och börjar rivigt med en lätt distat monoton röst framförd genom en voice box med en ångestriden text som spricker upp i en ljus och vacker upptemporefräng man inte annat än kan älska i nordiska vintermörkret: “I am sure the sun is shining over there/I promise you the sky is always clear”. En refräng så stark och bra att den hade gjort självaste The Cure rättvisa. Helt i klass med “Push” från 1985. Versen är “Wrong”-monotont ältande i en stil som återkommer på bitterljuva och självironiska “Bitter Man” som är ännu mer Depechigt I Feel You- och Barrel of a Gun-ljudande. Även “Time” hör till kategorin rivig synthrock med personliga texter och uttryck. Fredrik Bergmans sång är genomgående stark och välljudande och även i “Time” så spricker låten upp i en harmonisk och stark refräng av bästa Higher Love-, från Songs of Faith and Devotion-märke. Mellan de rockigare Depeche Mode och Muse-influerade låtarna återfinns lugnare och mer kontemplativ synth som ligger nära Depeche Modes “Sea of Sin” och liknande låtar i stil och själsgemenskap, framför allt “Scream”, där Bergman till och med sjunger “Sea of Sin”, men även “In My Place”. Avslutande “(You Can Always) Come Back to Me” och “Electric X-Mas” är fin synthpop à la “A Broken Frame”.

Det görs mycket bra svensk kulturproduktion av konstnärer på olika våningar som tar god tid på sig, filmaren Rolf Anderssons märkliga Lotto-ångestepos “Sånger från andra våningen” och Ystadshjältarna på nionde – Etage Neun – som började spela tillsammans redan 1987 och kommer med sitt första album på etikett 2013. Och vem uppskattar inte kultur med bra bouquet?

7/10 MYCKET BRA!

 Tracklist

etage_neun

01. Anywhere But Here (04:56)
02. Tonight (03:28)
03. Worth (03:52)
04. Scream (04:14)
05. A Choice of Faith (02:37)
06. Bitter Man (03:27)
07. In My Place (04:51)
08. Time (04:44)
09. (You Can Always) Come Back to Me (04:12)
10. Electric X-Mas (04:25)

 

 

Share Button

Comments are closed.