Subscribe via: RSS

Torul – “Tonight We Dream Fiercely”

Posted on 13 December 2013

Torul – “Tonight We Dream Fiercely”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Infacted Recordings
Releasedatum: 5 april 2013
Genre: Synthpop
Bandmedlemmar: Borut Torul Bernik, Borut Dolenec, Jan Jenko
Land: Slovenien
Recensent: Alexander Johansson

 

HemsidaFacebookTwitterMyspaceLast.fmSpotifyDiscogsSoundcloudReverbnationBandcampYoutube

Varierat och mångsidigt med originella melodier

Slovensk synth är mer än Laibach vilket “Trans Slovenia Express”-samlingarna tydligt har visat. Ett av de mer intressanta banden är Torul som har legat etta på tyska alternativlistan (DACDeutsche Alternative Charts) med låten “Glow” och som även har turnerat med Mesh.

“Tonight We Dream Fiercely” är bandets tredje album och följer följsamt grundaren, producenten och låtskrivaren Torul Torulsson (aka Borut Torul Bernik), född i Ljubljana, i hans favoritmusikaliska spår. Det innebär musik influerad av The Cure, Depeche Mode och The XX, men handlar också om electro à la Ladytron.

Torul bjuder på en varierad och mångsidig synth med en hel del originella melodier väl framförda av sångaren Jan Jenko. Alla låtar vilar på en mjuk och följsam 4AD-orienterad basgång på samma sätt som Cocteau Twins och Clan of Xymox allt som oftast gjort. Grundackordet är depprock med popiga synthslingor och en duktig manlig vokalist. Bäst är låtarna “The Sun!”, “The Fall” och “End of Story”. Tyvärr är hit-faktorn inte särskilt hög. Det går alltför ofta på tomgång och covern på Tears for Fears megahit “Mad World” fungerar inte alls, trots en egensinnigt vibrerande basgång.

Med ett starkare låtmaterial hade betyget blivit högre. Nu blir det fem skelett, trots att Torul levererar ett av årets vackraste skivkonvolut, värdigt ett bättre 4AD-album, kände som de var för sina konvolut. Synd att man mest får avnjuta det i 170×170 pixlar.

Bäst låtar: “The Sun!”, “The Fall” och “End of Story”

Fotnot: 4AD – det legendariska undergroundskivbolaget som startades redan 1979 av Ivo Watts-Russell och Peter Kent.

5/10 GODKÄNT!

Tracklist

01. The Sun! (05:25)
02. Wake Up (05:42)
03. The Fall (05:14)
04. I’m Still Here (03:01)
05. All in (03:13)
06. Mad World (02:49)
07. Glow (03:43)
08. A Leak (04:41)
09. Always Embraced (04:11=
10. All Over Again (05:32)
11. End of Story (04:26)

 

Share Button

Comments are closed.