Subscribe via: RSS

The Sound of the Crowd – “Life is Calling”

Posted on 18 December 2013

The Sound of the Crowd – “Life is Calling”
Format: (Album) CD**, Digital
Skivbolag: Conzoom Records
Releasedatum: 29 november 2013
Genre: Synthpop, Electropop
Bandmedlemmar: John von Ahlen
Land: Australien
Recensent: Alexander Johansson

HemsidaFacebookTwitterMyspaceLast.fmSpotifyDiscogsReverbnationYoutube

Massorna borde lyssna på folksamlingen

Vår värld är som bekant en vacker och vidunderlig plats och det är gott att veta att det skapas njutbar synth i stort sätt alla väderstreck: Aesthetische i Brasilien, Actretongue i Sydafrika och av John von Ahlen under olika namn i Australien.

John von Ahlen, mest känd som den dominerande kraften i Parralox, med ett tiotal album och remixalbum av varierande kvalitet på discografi-samvetet, fick enligt egen utsago plötsligt lust att göra mer indieorienterad electro à la MGMT, Sound of Arrows och The Naked And The Famous.

Resultatet blev albumet “Life is Calling” under namnet The Sound of the Crowd. Låtarna “Wildlife”, “Mystery” och “Oblivion” är absolut electropopsmycken men annars är det något av en Parralox (läs paradox) att påstå att detta skulle vara särskilt mycket indie för det finns så mycket mer och fler klassiska synthreferenser i allt som von Ahlen förtar sig. Lyssna till exempel på den snärtiga synthtrumman från det The Human League-album som von Ahlen har tagit bandnamnet ifrån på låten med samma namn som albumet, “Life is Calling”. Mer än modern electro låter debutplattan som eterisk och diskantoptimerad synth från sent 80-tal tidigt 90-tal, Erasure vid tiden för “Chorus” (1991), Electronic på debutplattan med samma namn eller Depeche Mode när de gjorde “Music for the Masses” (1987). Med andra ord låter det ju mest som Parralox.

“Life is Calling” börjar starkt. Andra låten “Somebody” är en smäktande ballad som John får till med lust och nerv och en personlig favorit från plattan. Etno- och folkmusikutflykterna “Lattidore” och “Shalom” funkar inte alls och är inte i närheten av till evempel Kites enastående “Wishful Summer Night” i samma anda.

Är det något man ska kritisera John von Ahlen för så är det kanske att han inte är ännu bättre. Han sjunger utmärkt, ljudbilden är enormt polerad och synthdistinkt. Von Ahlen har att arbeta lite texter och lite mer på melodier. Sen har vi ett nytt elektroniskt världsklassnummer under uppseglande. Parralox visade på Electronic Summer i Göteborg 2012 hur bra de är live och vilken skön stämning deras vackra musik skapar. The Sound of the Crowd har alla möjligheter att vara minst lika bra och jag hoppas att jag snart för se ett uppträdande i Stockholm.

7/10 MYCKET BRA!

 

Tracklist

The_Sound_of_the_Crowd

01. Aeronaut (04:00)
02. Somebody (05:43)
03. Wildlife (03:57)
04. Mystery (05:25)
05. Wrong or Right (04:39)
06. Lattidore (feat. Ulla Kruse) (04:23)
07. Life Is Calling (04:45)
08. Companion (04:31)
09. Oblivion (05:30)
10. Atmosphere (03:08)
11. Shalom (feat. Ulla Kruse) (02:08)
12. Conclusion (feat. Nic Toupee) (04:26)

 

Bonus Tracks **

13. Agent Cooper (06:00)
14. Elisabeth (05:00)
15. Beautiful Dreamer (01:46)

 

Share Button

One Response to “The Sound of the Crowd – “Life is Calling””

  1. Jenny slattery says:

    Love this music!
    xx Jenny