Subscribe via: RSS

Solitary Experiments – “Phenomena”

Posted on 11 December 2013

Solitary Experiments – “Phenomena”

Format: (Album) CD, 2CD**, Digital, Box
Skivbolag: Out of Line
Releasedatum: 21 oktober 2013
Genre: Synthpop, Futurepop
Bandmedlemmar: D. Schober, M. Thielemann, Steve Graeber, (Frank Glassl)
Land: Tyskland
Recensent: Alexander Johansson

 

HemsidaFacebookTwitterMyspaceLast.fmSpotifyDiscogsSoundcloudReverbnation

Lämplig instegssynth för EDM-sympatisörer

För att säkerställa synthens långsiktiga utveckling och jordelivets optimala njutningsnivå behöver vi alla ta ansvar för fortbildning och utbildning av nya synthare. Solitary Experiments utgör ett lämpligt instegssynthsteg för barn, ungdomar och unga vuxna i din omgivning som uppskattar själlös EDM typ Swedish House Mafia och Avicii (före senaste popalbumet) och som med en välriktad kängspark skulle kunna bli rättrogna svartalfer.

Tyska Solitary Experiments nionde album är melodiös och driven futurepop med vissa EBM-inslag. Det blir aldrig hårdare än på “No Salvation” och “Game Over”, harmonierna är tydliga, diskantsyntharna houseeteriska och marschbeatet dansant. Text och sång håller standardtysk EBM-nivå så Solitary Experiments når aldrig riktigt upp till futurepopmästarna VNV Nation eller Covenant i deras bästa stunder. Nu infinner ju sig inte riktigt alltid de bästa stunderna hos de sistnämnda i den utsträckning som man skulle önska, så Solitary Experiments “Phenomena” är i jämförelse – också med storheternas 2013-album “Transnational” och “Leaving Babylon” – ett kanonalbum. Det är välproducerat, modernt och maffigt. Refrängerna är lätt igenkännbara, lätta att lära in och sjunga med i. Albumet är imponerande jämnt även om det tappar lite fart halvvägs och backvagnen har inte samma höga nivå som framvagnen.

Med en ännu bättre sångare skulle betyget bli ännu ett snäpp högre. Tyska låten “Leb’dainen Traum” och “Out in the Rain” med flera mot slutet hade de kunnat använda annorlunda om de hade velat vinna en större publik. Det är synd och lite onödigt när man fått till så mycket välljudande futurepop på första halvan av plattan att använda så mycket byrålådsgods av enklare EBM-snitt.

Jag tycker du ska köpa eller spela första halvan av Phenomena mycket för påverkansbara EDM:are i din omgivning. De är naturliga hangarounds och har ju redan förstått det underbara med maskinbeats och skulle med den där kängsparken kunna komma att bidra till synthens evighetslånga välmåga. Kick ass!

6/10 BRA!

Tracklist

01. Tilting At Windmills (03:17)
02. No Salvation (05:13)
03. Trial and Error (04:37)
04. Epiphany (05:10)
05. Quicksand (04:34)
06. Beg You Pardon (04:34)
10. Game Over (05:33)
11. Now Or Never (05:13)
12. Beacon Light (04:31)
13. Steering Wheel (04:48)
14. Stars (05:40)
15. Leb Deinen Traum (04:37)

 

Tracklist CD2**

01. Dreaming in Delight (Delight) (Staubkind) (04:42)
02. Out in the Rain (Ost+Front) (03:14)
03. Pandora’s Box (Lord of the Lost) (04:05)
04. Self Deception (Kitty in a Casket) (03:16)
05. Out in the Rain (04:39)
06. Lost Area – Secrets (04:29)
07. Pfeffer – Do You Feel? (03:58)
08. Vadot – Abgrundtief (Deep in My Heart) (07:22)

 

Share Button

Comments are closed.