Subscribe via: RSS

Gary Numan – ”Splinter (Songs From a Broken Mind)”

Posted on 03 December 2013

Gary Numan – ”Splinter (Songs From a Broken Mind)”

Format: (Album) CD, 2CD**, Digital, 2xLP
Skivbolag: Mortal Records / Cooking Vinyl
Releasedatum: 14 oktober 2013
Genre: Darkwave, New Wave
Bandmedlemmar: Gary Numan
Land: Storbritannien
Recensent: Niklas Hurtig

 

FacebookLast.fmDiscogsSoundcloudReverbnationYoutube

Mörkt, diversifierat och välproducerat

För två år sedan släppte Gary Numan albumet “Dead Son Rising” vilket var en intressant comeback i synthens finrum. Med en mörk drivande ljudbild skar sig albumet ordentligt mot Garys gamla synthpop men var fortfarande en vidareutveckling av ljudbilden på albumen under 2000-talet. Uppföljaren “Splinter (Songs From a Broken Mind)” spär på denna mörka och okonventionella ljudbild där industriella tongångar blandas med en rad oväntade influenser från världsmusik till jazz.

Det verkar som att Gary Numan har hamnat i samma zon som Diary of Dreams har arbetat i i över 20 år där själva strukturen för musiken legat fastgjuten och endast de överliggande lagren särskiljer en produktion från en annan. Det om något är ett bevis för att Gary Numan har hittat rätt i sitt sound som definierades på föregångaren. Det märks inte minst i produktionstiden mellan dessa album jämfört med Garys tidigare releaser. Det är mörkt, diversifierat, välproducerat och låter väldigt bra. Spåren påminner generellt om varandra och Garys röst vandrar mellan stilla viskande till falsettsång. Särskilt intressanta är de spår som faktiskt står ut i jämförelse och sträcker sig utanför den musikaliska ram detta album präglas av.

Sjätte spåret “Lost” låter som ett syskon till pianoballaden “Not the love we dream of” från “Dead Son Rising” medan sjunde spåret “Love Hurt Bleed” är betydligt poppigare med sin dansvänliga 4-4 basgång, diversiteten är imponerande.

Lägstanivån är hög men till skillnad mot förra albumet återfinns även de verkliga höjdpunkterna. Ironiskt nog är det avslutande “My Last Day” – som avviker mest från den lagda strukturen – som visar sig vara albumets bästa spår och en fantastisk avslutning på “Splinter (Songs From a Broken Mind)”.

8/10 STRÅLANDE!

Tracklist

Gary Numan

01. I Am Dust (04:08)
02. Here in the Black (04:56)
03. Everything Comes Down to This (04:39)
04. The Calling (04:33)
05. Splinter (05:26)
06. Lost (04:42)
07. Love Hurt Bleed (04:52)
08. A Shadow Falls on Me (03:07)
09. Where I Can Never Be (03:46)
10. We’re the Unforgiven (05:22)
11. Who Are You (03:45)
12. My Last Day (05:30)

 

Bonus Disc**

01. I Am Dust (Original Demo) (04:20)
02. Here in the Black (Original Demo) (06:16)
03. The Calling (Original Demo) (04:26)
04. We’re the Unforgiven (Original Demo) (05:29)
05. I Am Dust (Romain Remains Remix) (04:21)
06. Love Hurt Bleed (Tweaker Remix) (05:04)

 

Share Button

Comments are closed.