Subscribe via: RSS

Dark Insights – “Unbelievable”

Posted on 25 November 2013

Dark Insights – “Unbelievable”
Format: (Album) Digital
Skivbolag: Osignerat
Releasedatum: 1 juli 2013
Genre: Electro, Synthpop
Bandmedlemmar: Björn Beekman
Land: Tyskland
Recensent: Alexander Johansson

HemsidaFacebookTwitterMyspaceLast.fmSoundcloud

Kompakt mörker utan blod eller tårar

Om du låter Till Lindemann viska och grymta till några hyggliga basgångar och harmoniska melodier så har du de mörka och centrala insikterna till hur Dark Insights debutalbum “Unbelievable” verkligen låter.

Första låten “Tears in My Eyes” är en pianosonat som övergår i en melankolisk synthpoplåt som Depeche Mode lät på “Some Great Reward” (1984) fast med “Rammstein-pratsång”. “Love is My Fire” och titelspåret “Unbelievable” fortsätter sedan på samma sätt och på den brutna engelsk-tyska vi icke-tyskar uppskattar att ironisera över. De tre engelska spåren är samtliga på Kraftwerk-The Model-nivå, ”What is going on/Is it right or wrong”, så det är i uppförsbacke de tyska låtarna tar vid vid min genomlyssning. “Albtraum” inleds som med en fin Bronski Beat-melodistöld från “Smalltown boy” som sen förstörs av Björn Beekmans viskande basstämma. Man kommer på sig själv med att längta innerligt efter en ljusare och rivigare röst som komplement till basregisterviskandet.

“Unbelievable” är mörk, stillsam och melodiös, fast lite magert producerat med endast ett fåtal bärande ljudteman; bas, trummor, melodislinga och bassång. I de bästa dark trance-stunderna är de inte långt ifrån när VNV Nation är som sämst. Och jag tror att jag skulle uppskattat albumet mycket mer i snippetform än som här med 17 fullängdslåtar.

Dark Insights kommer aldrig upp i samma klass som monotona mörkerklassiker som Andrew Eldritch sidoprojekt The Sisterhoods fantastiska album “Gift”, The Cures “Disintegration” eller VNV Nations “Empires”. Fast det hade man kanske inte heller förväntat sig från ett debutalbum?

Bästa spår: “On the Floor”, “Egomanie”

4/10 TRÅKIG!

Tracklist

01. Tears in My Eyes (04:08)
02. Love is My Fire (04:32)
03. Unbelievable (04:14)
04. Sehnsucht (03:28)
05. On the Floor (03:43)
06. Albtraum (04:23)
07. Mein Blut (04:06)
08. Seele (05:15)
09. Angel Choirs (03:44)
10. Blut Und Tränen (04:47)
11. Ohne Mich (04:09)
12. You Will Be Mine (04:21)
13. Nie Genug (04:17)
14. Egomanie (03:36)
15. Victory of Love (04:06)
16. Herzschlag (03:55)
17. Passion of Mind (04:34)

 

Share Button

Comments are closed.