Subscribe via: RSS

Northern Kind – “Credible Sexy Unit”

Posted on 18 October 2013

Northern Kind – “Credible Sexy Unit”
Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Osignerat
Releasedatum: 21 oktober 2013
Genre: Synthpop, Electropop
Bandmedlemmar: Sarah Heeley, Matt Culpin
Land: England
Recensent: Erik Uppenberg

HemsidaFacebookTwitterMyspaceLast.fmSpotifyDiscogsSoundcloud

Pärlor blir enahanda när de läggs på rad

Northern Kind är en brittisk duo bestående av Sarah Heeley och Matt Culpin. I år har de varit aktuella bland annat som förband till Heaven 17, och nyss släppte de sitt tredje album “Credible Sexy Unit”. Två av de starkare spåren, ”Euphonic” och ”Dreams”, recenserade vi redan för två sedan då de gavs ut som singel. (Läs recensionen här).

Den stora förebilden verkar, liksom tidigare, vara Vince Clarke. Northern Kind osar av Erasure, tidiga Depeche Mode och framför allt Yazoo – lyssna på ”Life”, ”Free Prescriptions” och ”The River”.

Ska man dra en mer nutida jämförelse, så placerar sig Northern Kind soundmässigt nära australiensiska Parralox. De delar samma förtjänster – stilsäkert exekverad synthpop i den mer traditionella skolan – men har också samma problem.

Låtarna på ”Credibly Sexy Unit” skulle var för sig sticka ut som små ploppiga synthpoppärlor på ett blandband eller i ett DJ-set. Men ett tiotal i rad med samma formel blir enahanda, tråkigt, till och med irriterande.

Dessutom använder man sig sällan av de slitna men väl fungerande trick som skapar spänning inom enskilda poplåtar: bryggor, stick, tonartshöjningar, variationer i rytm och tempo.

En enda låt avviker, instrumentala “The Bridge”, som överraskar med lite mer orientaliska tongångar. Det hade behövts flera avstickare och större variation för att få detta album att fungera som helhet.

5/10 GODKÄNT!

Tracklist

northern_kind

01. Your (03:35)
02. Piece of Me (04:06)
03. Out of Time (05:10)
04. Life (04:28)
05. Dreams (04:40)
06. Free Prescriptions (03:44)
07. The Bridge (03:30)
08. The River (04:52)
09. Daggers (03:12)
10. Heat (04:28)
11. Euphonic (02:56)

 

Share Button

Comments are closed.