Subscribe via: RSS

Beyond Obsession – “Listen, Learn and Speak”

Posted on 15 October 2013

Beyond Obsession – “Listen, Learn and Speak”
Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Osignerat
Releasedatum: 21 september 2013
Genre: Synthpop
Bandmedlemmar: Nils Upahl, André, Sören Köstel
Land: Tyskland
Recensent: Alexander Johansson

HemsidaFacebookTwitterMyspaceLast.fmSpotifySoundcloudBandcampYoutube

Smäktande “depechig” gaysynth

Beyond Obsessions debutalbum “Listen, Learn and Speak” är en hommage till Depeche Mode och deras ljudbild från “A Broken Frame” till “Violator”. Man hör direkt att Martin Gore är sångaren och kompositören Nils Upahls stora idol. På YouTube kan man hitta honom göra en hygglig balladversion på “Enjoy the Silence”.

Albumets bästa låt är titelspåret “Listen, Learn and Speak”. Det är rentav kanske en av årets bästa synthballader? Mig veterligen hittills endast överträffad av Hurts “Somebody To Die For” i alla fall.

Talrika är nu de tyska (och svenska) band som genom åren försökt sig på att producera synthpop åt Depeche Mode-hållet. Och den gode synthguden ska veta att få lyckas lika bra som Beyond Obsession. “Not Real” är nästan lika enerverande som Depeche Modes “Flexible”, som jag faktiskt råkar veta (gud förbjude) uppskattas av vissa synthare. Upptempolåterna når kanske inte riktigt fram refrängmässigt för att bli hitlåtar men balladerna är uppriktigt fängslande.

Nils har en stark och personlig stämma med ett smäktande vibrato som i flera av låtarna, som exempelvis i “Endless”, låter som Soft Cell-sångaren Marc Almonds. Även textmässigt så känns just Marc Almond som det andra benet, om Depeche Mode är det första, i Beyond Obsessions fina synthpop.

De homoerotiskt anstrukna låtarna “Letter to a Strange Guy” och “I (Don’t) Hate You” skänker i sin tur en hel del associationer till mitt älskade favorit-gaysynthband Boytronic. Och där kanske vi har den trekant den här begåvade nordtyska trion baserar sin fina pop på?

Bästa låtarna: “Listen, Learn and Speak” och “Endless”

7/10 MYCKET BRA!

 

Tracklist

beyond_obsession

01. Cold Side of Bed (04:00)
02. Endless (03:55)
03. Tokio Underground (04:06)
04. Listen, Learn and Speak (04:00)
05. Free & Lost (04:44)
06. Not Real (03:36)
07. I (Don’t) Hate You (03:52)
08. On My Way (04:11)
09. Your Secret Your Lie (03:56)
10. Nothing Like That (03:38)
11. Letter to a Strange Guy (03:28)

 

Share Button

Comments are closed.