Subscribe via: RSS

XP8 – “Adrenochrome”

Posted on 02 September 2013

XP8 – “Adrenochrome”
Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: 2393 Records (Crowd funded/Indiegogo)
Releasedatum: 1 juni 2013
Genre: Electro, Futurepop, Industrial, Techno
Bandmedlemmar: Marco Viconti, Marko Resurreccion
Land: Italien
Recensent: Patrik Lark
Köp: TBA

TwitterMyspaceSpotifyDiscogsSoundcloud

XP8:s konceptalbum deras bästa skiva hittills

Den italienska duon XP8, som numera är bosatta i London, består av Marco Visconti och Marko Resurreccion. Deras femte studioalbum ”Adrenochrome” är ingen vanlig skiva, det är ett konceptalbum baserat på en cyberpunk-roman i London-miljö. Marko skrev den själv redan på 90-talet och har nu omarbetat den. Varje låt på skivan motsvarar ett kapitel i boken och blir till ett berättande sci-fi-soundtrack. För att få friheten att göra skivan precis så som de ville skippade XP8 alla skivbolag och tog istället hjälp av sina fans med crowd funding via webbplatsen Indiegogo för att bekosta projektet. Detta lär man ha lyckats med på bara 18 timmar.

Det verkar nästan som att hela konceptidén har fått XP8 att tända till ordentligt. Det här är nämligen deras klart bästa skiva hittills. De har förbättrat sig på i stort sett alla punkter; produktion, mixning, sound, melodier och inte minst jämnheten. XP8 har under sina tio år gjort sig kända för att blanda olika elektroniska genrer ganska friskt. Det fortsätter man med även på denna skiva. Här finns inslag av catchy EBM, futurepop, techno och trance, precis som de införstådda förväntar sig. Det skulle ha kunnat bli spretigt, men XP8 lyckas skickligt binda ihop alla influenser till en väl fungerande helhet. Om inte XP8 har räknats till de riktigt stora banden tidigare så bör de göra det i och med denna skiva. Det här är ett stort steg framåt för duon!

XP8 har aldrig hymlat om att de siktar på dansgolvet med sin musik. Den här skivan är inget undantag. Tempot är högt nästan rakt igenom och det är tätt mellan klubbhitarna. Man skulle kunna säga att 140 BPM är albumets andra koncepttema.

Inledande spåret Awakenings är en utmärkt start. De vokala inslagen är påtagligt nedtonade och musiken dominerar vilket får låten att kännas lite som ett intro trots att den är både dansvänlig och dryga fem minuter lång. Camden Town med sin fräckt bubblande bas är plattans bästa spår och en verklig klubbhit med tydlig refräng. Tempot hålls uppe med låtarna Getaway och Information som inte har några fantastiska melodier men tufft sound och mycket energi. I Night Run är melodierna tillbaka i albumets pampigaste refräng utan att göra minsta avkall på tempo. Ett hårdare sound bjuder Beyond the Looking Glass på med verkligt aggressiv sång och mycket distorsion i det industriella soundet. Going Underground är det enda lugnare spåret på hela skivan och fungerar som välbehövligt andningshål med sina svepande stämningsljud och viskande röst. Men vilan blir kort. Hunters drar genast upp tempot igen i ett bra och melodiöst spår. I Hostages flörtar XP8 plötsligt med 80-talet och bjuder på en vokal Robert Smith-imitation, och faktiskt går man i land med det också. Skivan avslutas med Showdown och Inside Their Heads som är utomordentliga men ändå hamnar i skuggan bakom mer framträdande låtar.

Adrenochrome passar måhända inte alla. Lyssnar man helst på hård, skitig och monoton industrimusik som The Klinik kanske man blir besviken. Men går man igång på Covenant, Grendel och Aesthetic Perfections lättsammare alster är det här ett album man inte bör missa.

8/10 STRÅLANDE!

 

 

Tracklist

XP8

01. Awakenings (05:21)
02. Camden Town (04:48)
03. Getaway (04:50
04. Information (04:16)
05. Nightrun (04:58)
06. Beyond the Looking Glass (04:39)
07. Going Underground (04:55)
08. Hunters (04:55)
09. Hostages (04:47)
10. Showdown (05:14)
11. Inside Their Heads (05:23)

 

 

Share Button

Comments are closed.