Subscribe via: RSS

Henric de la Cour – “Mandrills”

Posted on 09 September 2013

Henric de la Cour – “Mandrills”

Format: (Album) CD, 2CD**, vinyl, digital
Skivbolag: Progress Productions
Releasedatum: 11 september 2013
Genre: ElectronicPop
Bandmedlemmar: Henric de la Cour
Land: Sverige
Recensent: Jens Atterstrand

 

MyspaceSpotifyDiscogs

Ingen återvändo från Henric de la Cour-hjärtat

Knappt två år har nu passerat sedan Henric de la Cour gjorde sin solodebut. Två år fyllda av funderingar och nyfikenhet som då och då har stillats med smakprov på det kommande materialet.

Väntan bland fansen har enligt många varit nästan olidligt lång och när man dessutom tvingades flytta fram albumsläppet fyra månader (från maj till september), så kan man snabbt konstatera att “Mandrills” är ett av de mest efterlängtade albumen på väldigt länge!

Henric de la Cour är ett unikum på många sätt. Inte bara när det gäller de yttre omständigheterna som hans estetik och visuella språk. Han levererar verkligen sin musik ända in i märgen på sin lyssnare och har lyckats med väldigt mycket som många andra aldrig klarar av. Det är stundtals rättfram och direkt, men lika ofta mystiskt och hemlighetsfullt. Och det är inte alltid så nattsvart som det kan verka vid första anblicken: Kärlek, hopp och glädje finns där i mängder – skillnaden är bara att Henric de la Cour har valt att klä även dessa element i en kolsvart palett.

“Mandrills” tar oss vidare från det första albumet på flera olika sätt. Den stundtals väldigt avskalade och minimala ljudbilden med Henrics röst i allt större fokus har på ett antal av spåren den här gången kryddats upp med en tätare ljudbild med fler akustiska inslag än tidigare. Känslan är att Henric de la Cour om möjligt har lyckats gräva ännu djupare den här gången. Det allt tätare samarbetet med vapendragaren från YvonneRikard Lindh, som inte bara har producerat den här gången utan även medverkat som låtskrivare på sju av de elva låtarna, har även tagit ljudbilden vidare på en väldigt intressant resa.

Den otroligt vackra inledningen med (titelspåret) “Mandrill” följs upp med “Chasing Dark” vars refräng är av typen som etsar sig fast i lyssnarens undermedvetna. Den nattsvarta balladen “Grenade” och den avslutande “Sound the Alarm” står i sin tur för det “nya” pompösa och lite kraftfullare, medan den smattrande elektroniska “Rust on Rust”“Sirens, No Harbour” och den härliga duetten “Shark” (där Henrics stämma får sällskap av Susanna Risbergs) står för det mer avskalade och direkta. Mixen mellan dessa två olika element i ljudbilden blir i slutändan perfekt.

“Mandrills” är måhända inte är lika lättlyssnat som debutalbumet och det bör nämnas. Det tar längre tid innan det når fram hela vägen och alla elva spår håller inte samma smått otroligt höga nivå som tidigare.

Men när du väl når fram så är du fast i Henric de la Cours hjärta och därifrån finns det ingen återvändo.

När man som recensent hyllat ett debutalbum till skyarna så blir man av naturliga skäl lite extra kritisk när man skall recensera uppföljaren. Men när allt kommer omkring så har Henric de la Cour nästan gjort det igen. Helt fantastiskt!

9/10 MÄSTERVERK!

Tracklist

Henric de la Cour

01. Mandrill (02:48)
02. Chasing Dark (03:54)
03. Grenade (04:40)
04. Hank Psycho (04:31)
05. Shark (03:29)
06. Blackie Lawless (03:15)
07. Sirens, No Harbour (02:56)
08. Main Vein (04:08)
09. Rust on Rust (03:08)
10. Call It in (03:54)
11. Sound the Alarm (06:16)

 

Tracklist Bonus Disc **

01. Fear the City Inside
02. Raven Haired

 

Köp biljett till Kolingsborg 14/9

Share Button

Comments are closed.