Subscribe via: RSS

Suicide Commando – “When Evil Speaks”

Posted on 18 June 2013

Suicide Commando – “When Evil Speaks”

Format: (Album) CD, 2CD**, digital, box
Skivbolag: Out of Line
Releasedatum: 3 maj 2013
Genre: Harsh EBM, Dark Electro
Bandmedlemmar: Johan Van Roy
Land: Belgien
Recensent: Patrik Lark

 


Ger fansen precis det som förväntas

Efter tre år följer Suicide Commando – med belgaren Johan Van Roy – upp Implements Of Hell med en ny fullängdare: When Evil Speaks.

Försmaken – i form av EP:n “Attention Whore” (som släpptes redan förra året), tydde på ännu en typisk Suicide Commando-skiva fullmatad med hårt pumpande aggrotech-låtar ämnade för dansgolven på de allra mörkaste klubbarna. Johan Van Roy är inte direkt känd för att avvika från välbeprövade koncept, även om 90-talsskivorna drog mer åt EBM-hållet. Så det kom inte som någon chock att skivan i mångt och mycket påminner om de tidigare.

Suicide Commando-fansen får precis det de förväntar sig. Det är samma favoritteman som tidigare som florerar även på denna skiva: blod, död och hat. Dock når inte ”When Evil Speaks” riktigt upp till samma nivå som “Implements Of Hell” när det gäller låtmaterial. Framför allt är dansgolvslåtarna starkare på den förra skivan. Däremot har ljudbilden blivit lite renare och mer nyanserad, inte fullt så översmetad med distortion som på många av de tidigare skivorna. Det låter helt enkelt lite proffsigare.

Dessutom har Johan Van Roy lagt med några låtar som är långsammare, mer ambienta och med en elegantare och luftigare ljudbild. Dessa låtar – ”Monster”, “Repent or Perish” och den avslutande ”Song of No Tomorrow”, utgör välbehövliga lufthål till de tyngre spåren. Här kan man få lite vibbar av Front Line Assembly, inte minst vocoodersången för tankarna dit.

Men det är inte långsamma låtar som byggt Suicide Commandos varumärke genom åren. Johan Van Roy är en pionjär inom harsh EBM och aggrotech, eller ”hellectro” som det också kallas. Det han har lyckts bättre med än många andra band är den bombastiska tyngd som hans sound har. Synthbasarna är både feta och djupa och trumljuden bankar ner oss djupare i kängorna än de flesta andras. I jämförelse med andra storheter som Hocico och Agonoize förefaller de senare nästan lättviktiga, ungefär som om de spelade på plastiga Casio-synthar medan Johan Van Roy rundgångskopplat en gammal analog Minimoog. Beskrivningen är förstås överdriven, men det är aldrig tal om något blipp-bloppande i Suicide Commando, här är den kompakta svärtan intakt från första tonen till den sista. Några ljusglimtar i form av glättiga melodislingor släpps sällan in. Visst finns det en del melodier, men de är hårt hållna och blir aldrig insmickrande.

De tunga klubbhitarna som ska motsvara ovanstående på skivan är i första hand “Attention Whore”, som redan känns som ett etablerat club-anthem. Bakom den följer sedan titelspåret ”When Evil Speaks”, ”Unterwelt” och ”Cut Bleed Eviscerate”. Det är tungt nog för att blidka de flesta fans, men som sagt, inte riktigt i nivå med föregångaren.

Det bör också nämnas att ”When Evil Speaks” även finns i en Deluxutåva med bonusdiscen “When Hate Prevails” -** som innehåller fjorton remixer. Dessa håller en hög nivå och ska inte uppfattas som några utfyllnadslåtar. Bland de bästa kan nämnas Shiv-R:s remix av titellåten ”When Evil Speaks” och Betamorphose som lyckats lyfta den ganska mediokra ”Evacuate” till en ny nivå.

Bästa låtar: “Attention Whore”, “When Evil Speaks”, “Unterwelt” och “Cut Bleed Eviscerate”.

Tracklist “When Evil Speaks”

01. Feeding my Inner Hate (01:34)
02. Cut Bleed Eviscerate (06:05)
03. My Blasphemy (04:16)
04. When Evil Speaks (04:54)
05. Monster (05:14)
06. Attention Whore (04:54)
07. Repent or Perish (06:40)
08. In Guns We Trust (06:02)
09. Time (Rewind) (04:53)
10. Unterwelt (05:01)
11. Evacuate (Where’s the Exit Remix) (04:48)
12. Song of No Tomorrow (05:54)

 

Tracklist “When Hate Prevails” **

01. My Blasphemy (Die Sektor Remix) (06:14)
02. Attention Whore (Incestuos Remix by Alien Vampires) (04:16)
03. When Evil Speaks ( Shiv-R Remix) (04:51)
04. My Blasphemy (Absolute Body Control Remix) (04:16)
05. Repent or Perish (vProjekt Remix) (06:45)
06. When Evil Speaks (Sin D.N.A. Remix) (04:43)
07. My Blasphemy (Dust Mix by ES23) (04:15)
08. Evacuate (Apocalyptica Remix by Betamorphose) (03:59)
09. Attention Whore (Hydra Division V Remix) (03:55)
10. Monster (Unter Null Remix) (04:19)
11. My Blasphemy (Cygnosic Remix) (04:32)
12. God is in the Rain (First Black Pope Remix) (04:19)
13. Attention Whore (Nano Infect Remix) (05:14)
14. Song of no Tomorrow (Controlled Collapse Remix) (04:55)

 

Share Button

Comments are closed.