Subscribe via: RSS

Zynic – “Blindsided”

Posted on 24 May 2013

Zynic – “Blindsided”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Conzoom Records
Releasedatum: 24 maj 2013
Genre: SynthpopElectropop
Bandmedlemmar: H.P. Siemandel
Land: Tyskland
Recensent: Jens Atterstrand

 

Uppföljaren förmedlar många starka känslor

Synthpopsensationen Zynic slog igenom med buller och brak med sitt debutalbum “Fire Walk With Me” som släpptes för lite drygt två år sedan och nu är det dags för uppföljaren “Blindsided”.

Precis som tidigare har hjärnan bakom projektet; den tyske sångaren, frontmannen och låtskrivaren H.P. Siemandel tagit hjälp av ljudkonstnären och producenten Olaf Wollschläger för att ge oss tio nya spår. Tracklisten innehåller precis som förra gången en smakfull mix av snyggt arrangerad, melodiös och refrängstark elektronisk pop och “Blindsided” innehåller både snabba och dansanta upptempospår samt atmosfäriska ballader.

Med en såpass stark debut i bagaget så har Zynic sannerligen inte gjort det lätt för sig. Men när allt kommer omkring så kan jag konstatera att “Blindsided” står sig väldigt bra i en jämförelse och den lyckas väldigt bra med att förmedla många olika känslor och intryck.

Budskapen i låttexterna skiljer sig något den här gången. De samhällskritiska budskapen från tidigare (som debutalbumet “Dreams in Black and White”, “Who’s To Blame” och “Soul For Sale”) finns inte representerade i lika stor usträckning den här gången. Istället har H.P. Siemandel valt att ställa en lång rad livsexistensiella frågor (som i “Escape Artist”, “Only Human” och “Paradise Falls”) och toppar med mörka kärlekshistorier som i “Ghost” och “Dead End” – där den sistnämnda på ett skruvat men fullkomligt genialt sätt beskriver en nattsvart hämd på en älskare; “One last endless ride, I’ll soak your head in gasoline. You won’t come home tonight, it will look like suicide.”

Ljudbilden på “Blindsided” påminner mycket om den på det första albumet. Den röda tråden som är Zynics signum är väl bevarad och kommer inte göra något av de redan frälsta fansen besvikna. De mörka analoga arrangemangen lättas precis som tidigare upp av ljud inspirerade av både 80- och 90-tal liksom modernare elektroniska poptoner.

Albumet är väl sammanhållet och lättlyssnat samtidigt som det är tillräckligt varierat för att hålla intresset uppe hela vägen. Balansen mellan de lite nya greppen, som den annorlunda midtempoballaden “Paradise Falls” och covern av Eagles-sångaren Don Henleys åttiotalsklassiker “Boys of Summer” ger god variation och trots att lägstanivån i låtmaterialet snabbt konstaterat inte håller en lika hög lägstanivå som på debutalbumet så är “Blindsided” en mycket stark uppföljare.

Tracklist

01. Escape Artist (05:34)
02. Dead End (04:41)
03. Cardiac Arrest (05:01)
04. Only Human (04:09)
05. Paradise Falls (04:42)
06. Hard to Breathe (03:52)
07. Ghost (03:58)
08. Boys of Summer (04:28)
09. Thanks for Nothing (04:54)
10. Never Enough (05:13)
Share Button

Comments are closed.