Subscribe via: RSS

Kite – “V”

Posted on 13 May 2013

Kite – “V”

Format: (EP), CD, 12″, Digital
Skivbolag: Progress Productions
Releasedatum: 8 maj 2013
Genre: Electropop, Synthpop
Bandmedlemmar: Nicklas Stenemo, Christian Berg
Land: Sverige
Recensent: Erik Uppenberg

Mästerligare pophantverkare vågar rucka på ljudbilden

Hur kommer det sig att en duo som The Knife kan göra comeback och slentrianmässigt hyllas för en olyssningsbar experimentskiva, medan en annan duo kan släppa mästerligt pophantverk år efter år utan större uppmärksamhet än – mig veterligen – någon enstaka pliktspelning i public service-kanalerna? Inga kompisar på P3 eller Nöjesguiden? Fel skivbolag med kontor på fel kust (den västra), och med fel musikalisk nisch (synth)?

Sedan 2008 har Nicklas Stenemo och Christian Berg släppt en rad electropopskivor av anmärkningsvärt hög och jämn kvalitet. Formatet har varit femspåriga EP-skivor snarare än fullängdsalbum, ett tacksamt format som ger varje enskilt spår utrymme att ta för sig. Har du chansen att uppleva dem live i sommar, så ta den. Vid det här laget har de en låtskatt att ösa ur. Exempelvis spelar de på Debaser (Stockholm) och Pustervik (Göteborg) i juni, och i augusti kan du se dem på Kalabalik på Tyrolen-festivalen.

Ända från debuten har Kite hållit sig till sin egen unika och mycket tydliga ljudbild. Storslagen utan att vara överlastad, och i kombination med de vemodiga texterna ofta med ett hjärtskärande vackert resultat. Nu rör de sig för första gången tydligt utanför de tidigare ramarna. På femte skivan tycker jag att de gör rätt i att börja rucka lite på sitt patenterade sound. Nicklas Stenemos röst är så särpräglad att den ensam borgar för att Kite ändå ska vara lätt igenkännliga.

V” rör sig från de atmosfäriska ”Wishful Summer Night” och ”If You Want Me” till de monotona, hårda och stundom nästan body-rytmiska ”The Rhythm” och ”I Can’t Stand”. ”Dance Again” är den enda av låtarna som håller sig strikt till det klassiska Kite-soundet, och resultatet är som flera gånger på de tidigare skivorna så vackert att ögonen tåras. Eller det kanske bara är jag?

Personligen tycker jag att EP nummer fyra är strået vassare låtmässigt. Men ”Kite V” är ändå ytterligare ett styrkebesked från en av landets bästa och mest underskattade popgrupper. Skivan visar också på en spännande utveckling. Frågan är när och om de kommer att få sitt stora och välförtjänta genombrott.

Tracklist

01. Wishful Summer Night (04:47)
02. Dance Again (04:40)
03. The Rhythm (04:01)
04. I Can’t Stand (03:09)
05. If You Want Me (04:16)

Share Button

One Response to “Kite – “V””


Trackbacks/Pingbacks

  1. […] den officiella musikvideon till “Dance Again” hämtad från bandets senaste EP “V”. Enjoy! Regi och foto: Jenny Farida. Redigering och fototillägg: Videomaskinen. Ljus: Gustaf […]