Subscribe via: RSS

Project-X tar 309 steg på nytt

Posted on 21 March 2013

Project-X tar 309 steg på nytt

Det har varit tämligen tyst från svenska Project-X den sista tiden.

Det senaste livstecknet, EP’n “Needles and Control”, släpptes för snart tre år sedan (2010) men nu har Torny Gottberg, tillsammans med den forne originalmedlemmen Andreas Sandberg bestämt sig för att återuppliva den gamla demokassetten “309 Steps Between” (från 1995).

Vi tog oss en kort pratstund med frontmannen Torny Gottberg för att få veta mer om bakgrunden till en remake av den gamla demon..

– Hur kom det sig att ni bestämde er för att göra om just den här gamla demokassetten?

“Man kan väl säga att idén att göra om kassetten kom till när jag träffade Andreas för första gången på kanske 10 år hemma i Flen i vintras. Och dessutom får vi alltid konstigt nog mycker förfrågningar om livespelningar, men eftersom Jouni Ollila för tillfället huserar i Malaysia så blir det inte så ofta. Dessutom hade det på senare tid dykt upp massa bootlegs på den där kassetten och den är i ärligheten rätt hemsk.. Så va fan… varför inte liksom? Två av låtarna (“Lies” och “Cyberdome”) har ju hängt med till och från sedan kassetten. Men den beryktade “Lika Mycket Hår Som Hjärna” har exempelvis bara spelats live en gång. På den enda spelning hemma i Flen…. så vi får se om vi klarar av att göra om den..”

– Har ni några livespelningar på gång ännu? Och hur kommer Project-X anno 2013 se ut på scenen, med tanke på att Jouni (Ollila) befinner sig på varmare breddgrader (Malaysia) sedan en tid tillbaka? Hur mycket inblandning i Project-X har han numera?

“Vi gjorde ju ett par spelningar i Finland för inte så länge sedan. Då plockade vi in David Elg från Hype som stand in för Jouni. Men om det blir gig på materialet från “309” så skulle det nog bara jag och Andreas. Man kan väl säga att vi lade Project-X lite på is efter “Needles & Control EP”n just för att Jouni flyttade. Det som är roligt med just det här projektet är att det skall bli otroligt skoj att hänga med Andreas igen. Det ser jag fram emot mest av allt. Andreas har ju likt mig hållt på med musik sedan 1995 under namnet Minor Key.”

“Sedan skall man inte sticka under stolen att vi alla blir äldre. Och med åldern kommer nostaligi.. Och va fan, jag minns hur stolta vi var över den där kassetten när den kom. Vi är ju från Flen. En klassisk”rock”stad. Vi stack alltid ut. Det finns många bra minnen. Herregud det är snart 20 år sedan!”

– Det är snart tio år sedan ni släppte er tredje och senaste fulllängdare “Modus Operandi”. Har ni några planer på ett nytt album? Tror du att arbetet med den här demokassetten kan leda till mer inom kort?

“Det finns i princip material till ett album färdigt. Det är bara så mycket som kommit i mellan. Du kan dra parallellen i tid till Progress Productions så har du en av orsakerna. Progress fick helt enkelt större prioritet än Project-X. Jag tröttnade rejält efter alla Europa turnér och USA turnér. Det låter kaxigt o drygt och det är visst ett lyxproblem att säga så när man vet att de flesta banden drömmer om sådant vi fick vara med om med PX. Men det var trots allt ett problem. Jag rekommenderar INGA band att ihuvtaget inte göra längre turner än MAX 2-3 veckor. Hur mycket man än älskar varandra så kommer det tära otroligt hårt på vänskapen om man kör 2 månader som vi gjorde i USA. Jag spelar ju mycket med Cryo och vi turnérar ju en del i Ryssland. Men jag har sagt till Martin att helst inte mer än 2 veckor i sträck..”

Vi återkommer givetvis till ämnet när fler detaljer finns att tillgå.

Share Button

One Response to “Project-X tar 309 steg på nytt”

 1. Sara says:

  Hello webmaster do you need unlimited content for your website ?
  What if you could copy post from other sources, make it unique
  and publish on your website – i know the right tool for you, just search
  in google:
  Loimqua’s article tool