Subscribe via: RSS

Neurobash – “Rise Before the Fall”

Posted on 29 January 2013

Neurobash – “Rise Before the Fall”
Format: (Album) Digital • Speltid: TBA
Skivbolag: Tigon Media
Releasedatum: 23 november 2012
Genre: Electro
Mix: Neurobash
Master: Daniel Brandt (Tigon Media)
Bandmedlemmar: Patrik Nelson, Evan Kelley
Land: Sverige
Recensent: Anders Mellgren
Köp: TBA

Utsökta ljudlandskap förmedlar starka känslor

Sent i höstas återvände det svenska elektroniska musikprojektet Neurobash med det nytt material. Till skillnad mot tidigare, där man arbetat med en rad olika sångare och låtskrivare, så har Neurobash“Rise Before the Fall” nu skalat ner lineupen till Patrik Nelson (alias G-Nome) samt låtskrivaren och sångaren Ewan Kelley (alias Oberfunker).

Under första minuten förs tankarna till något som skulle kunna arta sig till ett “The Knife”-liknande projekt och ärligt talat tycker jag att dessa herrar lyckas rätt bra med vad dom tagit sig för med. Ganska snäll sång med rätt så mördande synthar, precis som vi vill ha det. Av någon anledning handlar ofta texterna (i min mening) ofta om ganska mörka företeelser som rädsla, mörker, smärta och i viss mån död. Några enstaka fall hänvisar ibland till religiösa avarter och ganska hård samhällskritik, jag kan ha fel och ta förhastade slutsatser men tycker inte att detta är något undantag, vilket i sin tur inte betyder att det är negativt. Bara lite förutsägbart.

Jag gillar dock produktionen som är snygg och varierar utan att vara spretig. Som vanligt saknar jag lite av den där känslan som gör att man utöver lite nickande med huvudet, vill stampa takten. De få akter som lyckas med det konststycket förtjänar höga betyg, åtminstone av mig. Nu kan man ju förtjäna ett bra betyg på andra meriter som till exempel närvarokänsla och för all del bra kompositioner eller utsökt byggande av ljudlandskap – och att förmedla känslor. I det sistnämnda lyckas Neurobash bra och jag finner mig ganska ofta bara avslappnat lyssnandes på plattan i sin helhet i mörkret i soffan.

Nånstans i mitten av albumet inträffar det – med låtarna “Before We Die”, “Prologue” och sedan vidare med “Northern Pioneers”. Efter det bankar det igång lite igen med “7.073 Billion” för att sedan varva ner lite igen. “Continuum” och den nyss nämnda “Before We Die” är de spår jag fastnar för mest, men jag tycker att hela plattan förtjänar lite uppmärksamhet.

Om du bor i Stockholm eller planerar ett besök i den kungliga huvudstaden tycker jag att du kan planera in ett besök ut till Djurgården och besöka Liljevalchs där Neurobash har ljudsatt installationen “Arkipelag” tillsammans med skulptören Magnus Petersson.

En fråga bara: Vad är det som gör att synth ofta sjungs på brittisk engelska medan mycket av övrig musikproduktion är på amerikanska?

Tracklist

01. Inmost (03:29)
02. Continuum (03:22)
03. Strong (02:33)
04. Providence (04:46)
05. Before We Die (02:45)
06. Prologue (03:15)
07. Northern Pioneers (02:58)
08. 7.073 Billion (05:28)
09. Ocean of Tears (03:04)
10. Rise (04:49)
11. Purple (04:02)
12. Whispers in the Dark (05:56)
13. The Futurist (04:40)
Share Button

2 Responses to “Neurobash – “Rise Before the Fall””


Trackbacks/Pingbacks

  1. […] musikvideon till Neurobash “Continuum” hämtad från senaste albumet “Rise Before the Fall”. […]

  2. […] presenterar en video till “Northern Prisoners” hämtad från bandets senaste album “Rise Before the Fall”. […]