Subscribe via: RSS

Douglas J. McCarthy – “Kill Your Friends”

Posted on 04 January 2013

Douglas J. McCarthy – “Kill Your Friends”
Format: (Album) CD (Digipak), LP(+bonus CD**), Digital**
Skivbolag: Pylon Records
Releasedatum: 27 november 2012
Genre: Electro, Experimental
Mix: TBA
Master: Peter Black
Land: England (USA)
Recensent: Jens Atterstrand
Köp: TBA

En samling flummiga experiment

När ökända och etablerade frontmän försöker sig på den svåra konsten att göra solo-karriär, så är manuset ofta i stort sett färdigskrivet: Artisten i fråga har gått ett antal år och funderat ut egna idéer, samlat på sig influenser från andra genrer och musikstilar som de gärna skulle vilja “prova på”. Och allt som oftast handlar det i sin tur om musik som ligger en bra bit ifrån den som de förknippats allra mest med sedan tidigare.

Så när Nitzer Ebb-sångaren Douglas J. McCarthy efter mycket om och men nu presenterar sin solodebut “Kill Your Friends”, efter att ha dödat det mesta av de högt ställda förväntningarna redan i höstas med det oerhört sömniga singelsläppet “Hey”, så kan vi snabbt bocka av ännu en ökänd sångare på listan av de som tidigare gjort exakt samma sak.

“Kill Your Friends” är fylld med en samling soulfunkiga, oengagerade elektroniska experiment signerad Mr. Nitzer Ebb i egen hög person och albumet spretar likt en lövtom spinkig ek på senhösten! Vi får allt från halvtaskig bluesdoftande electrofunk till lågmäld jazzig electropop. Och även om Douglas stundtals briljerar som den duktiga sångare som han tidigare presenterat genom åren, på ett antal melodiösa och svängiga Nitzer Ebb-låtar, så är det inte speciellt mycket som överhuvudtaget får mig att lyfta på ögonbrynen.

För de som lyckas hålla sig vakna även några låtar efter inledningen med den (relativt) medryckande “Death is King”, så är sjättespåret “Move On” en av de i övrigt oerhört få höjdpunkterna. Och faktum är att dess uppenbara framtoning får mig att fundera över om den i själva verket är något som blivit över från ritbordet till det senaste Nitzer Ebb-albumet “Industrial Complex”.

Bland bonusremixerna finns i samtliga fall bättre versioner av låtarna än originalen, vilket ju aldrig någonsin kan vara ett bra betyg!

Douglas har under de senaste åren gjort några riktigt bra gästspel, med bland annat Motor, Yasmin Gate och And One som färskaste i minnet. Och samarbetet med Terence Fixmer under monikern Fixmer/McCarthy har dessutom gett oss två väldigt starka album under 2000-talet. Men jag hoppas innerligt att han nu ger upp det här småflummiga experimentet snabbt som attan, sluter upp med Bon och Jason igen och istället ger fansen ett nytt Nitzer Ebb-album som plåster på såren. För lite ont gör det, minst sagt!

Observera att den ordinarie CD-utgåvan inkluderar den 12 originalspåren medan den begränsade, färgade och signerade vinylutgåvan inkluderar en bonus-CD som också ger samtliga 18 spår (dock med remixer/originalspåren separerade, med några av remixerna på vinylen och i sin tur en del av originalspåren på bonus-CD’n), denna säljs även i ett paket med den ordinarie CD’n, t-shirt och klistermärken. Se Discogs för alla detaljer.

Tracklist

01. Death is King (04:04)
02. Hey (04:04)
03. Demon Prophet (04:51)
04. Find You (04:56)
05. The Last Time (04:26)
06. Move On (05:06)
07. Evil Love (05:04)
08. Love in the Back Room (04:29)
09. Nothing After This (04:42)
10. Taken (04:58)
11. All Kind of Wrong (04:52)
12. Lovers Arms (03:53)

Bonus Remixer

01. Death is King (Souldrider Remix) (07:22)
02. Taken (DJ Spun & Jonah Sharpe Rong Remix) (07:32)
03. Hey (Manuel Tur Ibiza Mix) (04:28)
04. Death is King (Original 12″ Mix) (06:58)
05. Demon Prophet (Original 12″ Mix) (06:16)
06. Move On (Original 12″ Mix) (07:15)
Share Button

Comments are closed.