Subscribe via: RSS

Karl Bartos (Kraftwerk) presenterar nygammalt material

Posted on 27 November 2012

Karl Bartos (Kraftwerk) presenterar nygammalt material

Nu är detaljerna helt klara. “Off the Record” är det kommande soloalbumet från den forne Kraftwerk-medlemmen Karl Bartos. Den nya fullängdaren är en audiovisuell upplevelse, där sedan många år förlorade arbeten har återvunnits, omarbetats och blivit till det nya materialet.

Under Kraftwerks glansdagar skrev Karl Bartos “Off the Record” – som enklast kan beskrivas som en hemlig, akustisk dagbok.

Baserat på hans musikaliska anteckningar, rytmer, riff, hooks, ljud, ackord och melodier så är det här vad han kommer upp med idag via tolv nya, spännande och tidlösa spår.

Karl Bartos – melodiskaparen

Som en viktig bidragsgivare till albumklassiker som “The Man-Machine” (1978) och “Computer World” (1981) så har Karl Bartos haft ett avgörande inflytande på Kraftwerks musikaliska utveckling. Rolling Stone-skribenten Mike Rubin uttalades sig enligt följande om perioden när det begav sig: “Det är något tidlöst och universellt med deras låtskrivande under denna period”.

Kraftwerk gick vidare och nådde snabbt globala framgångar och kultstatus. “The Model” från 1981 som året därpå klättrade till förstaplatsen i Storbritannien. Låten har blivit en klassiker i musikhistorien och tillsammans med låtar som “The Robots”, “Metropolis”, “Neon Lights”, “Numbers”, “Pocket Calculator”, “Home Computer”, “Tour de France”, “Musique Non-Stop” och “Telephone Call” så har Kraftwerk blivit det mest samplade bandet genom musikhistorien. Ett stort antal covers har gjorts av deras låtar och 2005 så inkluderade ett av de mest inflytelserika rockbanden Coldplay ledmotivet ur “Computer Love” i sin låt “Talk”.

Samtliga av Kraftwerks mest klassiska hits har sitt ursprung i den klassiska lineupen. Karl Bartos lämnade i sin tur bandet 1990 för att satsa på sitt författarskap och det egna projektet Electric Music, tillsammans med andra musiker- och vänner som New Order-frontmannen Bernard Sumner, Johnny Marr från The Smiths och OMD‘s Andy McCluskey.

Under 2004 var han med och grundade The Master of Arts med kursen  “Sound Studies – Acoustic Communication” vid Berlins konstuniversitet (UDK), där han var gästprofessor för undervisning av Auditiv mediadesign fram till 2009.

Karl Bartos – känd som en fjärdedel av den klassiska Kraftwerk line-upen och faktum är att många av deras mest inflytelserika rytmer och minnesvärda melodier faktiskt kom till i hans egen hemstudio när det begav sig. Dessa skulle sedan komma att användas på en lång rad av hits när kvartetten från Düsseldorf tog musikvärlden med storm och på egen hand skrev om populärmusikhistorien.

“Off the Record” släpps, förutom på CD med 24-sidig booklet, även i två olika vinylutgåvor. En ordinarie 2xLP-utgåva och en begränsad (1000 exemplar) som inkluderar en 24 sidors booklet. Albumet kommer föregås av singeln “Atomium” som släpps digitalt och på 7″ vinyl den 1 februari. (Lyssna på smakprov nedan).

“Off the Record” släpps den 15 mars via Bureau B (Indigo).

Tracklist “Off the Record”

 1. Atomium
 2. Nachtfahrt
 3. International Velvet
 4. Without A Trace Of Emotion
 5. The Binary Code
 6. Musica Ex Machina
 7. The Tuning Of The World
 8. Instant Bayreuth
 9. Vox Humana
 10. Rhythmus
 11. Silence
 12. Hausmusik

Tracklist “Atomium”

 1. Atomium (English version)
 2. Atomium (German version)

Share Button

One Response to “Karl Bartos (Kraftwerk) presenterar nygammalt material”


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] musikvideon till Karl Bartos – “Atomium” den första singeln från det kommande nya albumet “Off the Record” som släpps den 15 mars via Bureau […]