Subscribe via: RSS

X-RX – “Activate the Machinez”

Posted on 06 September 2012

X-RX – “Activate the Machinez”

Format: (Album), CD, Digital, Spotify
Skivbolag: ProNoize (Dark Dimensions)
Releasedatum: 25 maj 2012
Genre: Rhythmic Noise, Industrial, Techno
Recensent: Joakim Holfve

Ren maskinell vrede spottad rätt i plytet!

X-RX, som består av Pascal Beniesch (alias Cyrex) och Jan Teutloff (alias Sine-X), fick sina fifteen minutes of fame när man med dunderhiten “Stage 2” tog över världens industrialgolv. Sen hände inte så mycket mer. Med “Activate The Machinez” ska tyskarna visa att de är mer än bara ett one-hit-wonder.

Har man någon gång besökt något dansgolv, vare sig det är klubb eller festival, är chansen stor att man har hört “Stage 2”. X-RX kom från praktiskt taget ingenstans och i rena Takida-stilen hördes man plötsligt överallt. Sen blev det tyst. Bandets tredje album “Update 3.0” (2010) blev aldrig någon större hit trots ganska bra material (som titelspåret “The Update”) och X-RX förvisades långt ner på de europeiska festivalernas spellistor. Bandets nya album kan mycket väl ändra på det.

“Activate the Machinez” visar att den tyska duon är långt ifrån obegåvade. Efter ett (för genren) rätt så typiskt intro är det i princip nonstop-igelkott under de resterande elva spåren. Utan någon draghjälp från några andra band står duon för allt själva – och det är en imponerande ljudbild de målar upp! “Escalate”, i alla sin enkelhet, är en briljant tempohöjare och start på albumet, medan “Hard Bass Hard Soundz” mycket väl kan nå samma status som “Stage 2” och faktum är att den till och med är mycket bättre! Titelspåret gör nog ingen besviken även om det i jämförelse känns en smula blekt. “Hit the Drums” är en fånigt bra skola i konsten att blanda industrial och rhythmic noise. “Höllenburger” är en gömd pärla i bakvagnen, som i sin instrumentala självklarhet sätter sig i ryggraden.

De övriga spåren flyter på ett bra sätt ihop med de andra, även om de inte direkt imponerar så håller alla en hög lägstanivå. Mixen och produktionen lämnar inte mycket åt fantasin och sitter snortajt. Sången är på en relativt trist nivå med distade vrål om våld, sex och gore. Fast ärligt talat hade det nästan känts en smula dumt med rhythmic noise-texter som handlar om något annat.

X-RX har aldrig varit ett dåligt band. Men de kvaliteter de visar upp på “Activate the Machinez” gör att albumet blir omöjligt att missa. Ren maskinell vrede spottad rätt i plytet!

Tracklist

 1. Fear, Destruction, Machines (intro)  1:27
 2. Escalate  3:41
 3. Hard Bass Hard Soundz  4:30
 4. Activate the Machinez  4:19
 5. Die Hölle auf Erden  3:38
 6. Blood on the Dancefloor  4:10
 7. Hit the Drums  4:10
 8. Sadistortion  3:39
 9. Untot  3:28
 10. Höllenburger  3:18
 11. Kein Herz  4:12
 12. Pervertiert  3:26
Share Button

Comments are closed.