Subscribe via: RSS

X-Marks The Pedwalk – “The Sun, The Cold and My Underwater Fear”

Posted on 19 September 2012

X-Marks The Pedwalk – “The Sun, The Cold and My Underwater Fear”

Format: (Album), CD, Digital
Skivbolag: Infacted Recordings
Releasedatum: 14 september 2012
Genre: Electro, Futurepop
Bandmedlemmar: André Schmechta, Stefanie Eckmann-Schmechta
Land: Tyskland
Recensent: Jens Atterstrand

Vackert, drömskt och mycket svårslaget!

Efter 2010 års “Inner Zone Journey” så återvänder nu tyska “X-Marks The Pedwalk” med det nya albumet “The Sun, The Cold, And My Underwater Fear”.

Den minimala electro-industrial som X-Marks the Pedwalk presenterade när man debuterade under nittiotalets början är nu i stort sett som bortblåst. Och faktum är att vägen fram till den nya ljudbilden, där resan fortsatte på det förra albumet, nog egentligen började ta form redan på “Meshwork” från 1996. Den har nu nått lite av sin kulmen och X-Marks The Pedwalk anno 2012 fullkomligt kryllar av fantasirikedom och levererar starka känslor via stämningsfyllda och bubblande arrangemang där man via lager på lager skapar atmosfärisk, melodiös och väldigt rytmisk “smart” electro.

Ljudlandskapen påminner en del om det som vi på sistone fått höra från exempelvis Mind.in.a.Box och Acretongue – och arvet från den förra fullängdare “Inner Zone Journey” förädlas ytterligare på “The Sun, The Cold and My Underwater Fear” som innehåller allt ifrån lugnare electroballader till sprudlande snabb futurepop.

Den inledande “You Are Gone”, titelspåret “The Sun, The Cold, My Underwater Fear” och duetten “Nightfall” är tre bra exempel på det förstnämda – där sångerskan Estefanìa bidrar med sin vackra stämma ovanpå flera lager av trasiga rytmer och skruvade synthar. Upptempospåren “Don’t Lie To Me”“The Day I Start to Die”, “Fallen Angel” och “No!” är i sin tur de låtar som kanske påminner mest om de två tidigare nämnda musikprojekten, medan “The Side of The Wrong” och den skitiga “Run! Run! Mary!” är lite hårdare (och väldigt dansant!) futurepop, men med en härlig och nyskapande tvist.

Albumet avslutas sedan med de två instumentalspåren “Mkk.2” och “A.i.c.s.i.n.” där den förstnämda under drygt åtta minuter bygger på en botten av en härligt ljudande analog basgång med flera lager av fantastiskt snygga mikrodetaljer och rytmer.

Frontmannen och låtskrivaren Seven Ni-Arb (aka André Schmechta) överträffar verkligen sig själv i många av låtarna och trots att ganska många olika stilar samsas på albumet så lyckas man till slut väldigt bra med att binda ihop helheten.

Originellt och framåtsträvande, nyskapande och innovativt. Vackert, drömskt och mycket svårslaget!

Tracklist

 1. You are Gone  5:54
 2. Don’t Lie to Me  8:07
 3. The Day I Start to Die  5:47
 4. The Side of the Wrong  5:42
 5. Nightfall  4:02
 6. The Sun, the Cold, My Underwater Fear  4:42
 7. Fallen Angel  5:08
 8. Electric Summer  4:44
 9. Tormented Skin  2:33
 10. No!  5:43
 11. Run! Run! Mary!  4:30
 12. Mkk.2  8:09
 13. A.i.c.s.i.n.  2:44
Share Button

Comments are closed.