Subscribe via: RSS

Compute – “The Distance”

Posted on 28 September 2012

Compute – “The Distance”
Format: (Album) CD (100 exemplar CDr/digipak), Digital • Speltid: 25:54
Skivbolag: DSTG Recordings (SE)
Releasedatum: 28 maj 2012 (Digital), 12 juli 2012 (CDr)
Produktion: Ulrika Mild (Compute)
Genre: Electropop, Synthpop
Bandmedlemmar: Ulrika Mild • Land: Sverige
Recensent: Maria Molinder • Köp: tba

Vacker och intelligent synthpop i den högre skolan

Bakom göteborgsbaserade Compute står Ulrika Mild, som gjort musik sedan mitten av 2000-talet och har en handfull releaser i bagaget. Efter tre år släpps nu äntligen uppföljaren till ”This”, som fått titeln ”The Distance”. Att musiken hunnit mogna mellan de två albumen är uppenbart – sången har blivit mer polerad medan syntharna har blivit lekfullare och till viss del även smutsigare.

”This is It” är mitt favoritspår på denna platta. Det växlar mellan återhållet lugn och frenetisk gladsynth i bästa bitpopanda. ”Your Favourite Things” är albumets tuggummi, och fastnar direkt.”The Ending of You hör till de absolut starkaste: välproducerat, vackert och dramatiskt.

Melodierna drar stundvis mot new romantic och ljudlandskapen är filmiska skapelser i Ultravox kölvatten. Vid dessa tillfällen njuter jag fullständigt. Däremot är stämsången på ett par av spåren, bland annat ”Dawning Days”, i mitt tycke mindre lyckad och ger närmast en känsla av kyrkokör.

Om man ska jämföra så kommer man närmast stockholmsbandet Daybehavior: högkvalitativa melodier med skönsång. Tyvärr tenderar sången, precis som i deras fall, att ibland bli aningen för söt. Trots detta gillar jag albumet, som definitivt borde vara något för den som gillar synthpop i den högre skolan.

Tracklist

01. Dawning Days (03:32)
02. Your Favourite Things (03:14)
03. Light As a Feather (03:09)
04. This is It (02:47)
05. Rush Hour (03:00)
06. Shot (03:08)
07. Run (03:39)
08. The Ending of You (03:25)
Share Button

One Response to “Compute – “The Distance””


Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Ulrika Mild albumdebuterade som Compute med “This” under 2009 och följde under det förra året upp med den andra fullängdaren “The Distance”. […]