Subscribe via: RSS

Twitch the Ripper – “Colorblind”

Posted on 16 August 2012

Twitch the Ripper – “Colorblind”

Format: (Album), CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Metropolis Records
Releasedatum: 14 augusti 2012
Genre: Synthpop
Recensent: Jens Atterstrand

Med melodier och känslor i fokus

Efter att på egen hand ha presenterat sig på minialbumet “Don’t Go Out Tonight” (2009) och den första fullängdaren “Bodiless” (som släpptes för två år sedan), så har det gått ganska snabbt framåt för nordamerikanska Twitch the Ripper.

Den Connecticut-baserade duon, som består av låtskrivarduon Jon Dobyns och Lonn Bologna, slog snabbt igenom på hemmaplan och fick ganska omgående äran att turnera med inhemska storheter som My Life With the TKK16 Volt, God Module, Imperative Reaction och System Syn. Detta efter att inledningsvis ha gjort framgångsrika uppträdanden på hemmaplan tillsammans med band som Nitzer Ebb och The Birthday Massacre.

Bandet signades under det förra året av det Philadelphia-baserade skivbolaget Metropolis Records och är nu redo att presentera sitt andra album “Colorblind” som spelades in i Orange Sound Studio i Brooklyn tillsammans med producenten Mark Saunders, som tidigare arbetat med bland annat Erasure, The Cure, The Human League och Cyndi Lauper.

Med en ganska typisk nordamerikanska approach, så presenterar man här synthpop som för tankarna till landets fornstora hjältar som exempelvis Red Flag, Iris, The Echoing Green och Cause & Effect. Nittiotalets stora namn i synthpopgenren som efter att han influerats av den europeiska scenen (tänk Depeche Mode, New Order och Camouflage) har producerade ett antal starka album genom åren. (fortsättning nedan)

Jon och Lonn har ett förflutet i punken, något som satt lite spår på sina håll på Colorblind”, som innehåller en stor portion av den tilltufsade och lite skitiga synthpop som var framgångsrik från slutet av åttiotalet och en bit in på nittiotalet. Låtmaterialet håller bra klass (med några få undantag) över större delen av albumet med starka refränger, välskrivna texter och intressanta ljudpassager där analoga synthar möter mer akustiska inslag.

Efter en kraftfull inledning med den melankoliska “Safe House”, så träffar man verkligen rätt på medryckande synthpoppärlor som den New Order-doftande “Strange Behavior”, “Hard to Love” och den avslutande “Not a Soul in Site” för att nämna några. Tempot på “Colorblind” är bra varierat och gör albumet till en ganska trevlig upplevelse i sin helhet och de lite snabbare låtarna får sällskap av både lite tyngre midtempolåtar och ballader – som exempelvis den vackra “We Won’t Talk About It”. Ljudbilden innehåller samma breda variation utan att för den sakens skull tappa den röda tråden på vägen.

Just tempot på “Colorblind” hamnar någonstans mitt i mellan, men trots detta så saknar den inte helt dansgolvsdräpare och det finns absolut ett par spår som skulle fungera mycket bra även på ett dansgolv. Twitch the Ripper fokuserar dock inte på häftiga ljud och snygga rytmer utan vill istället på att förmedla melodier och känslor, något man faktiskt lyckas med riktigt bra.

Tracklist

 1. Safe House  4:42
 2. Strange Behavior  4:22
 3. Foundations  4:29
 4. Take Me To Oblivion  4:23
 5. Rabid  3:37
 6. We Won’t Talk About It  5:04
 7. Hard to Love  3:25
 8. Shimmers  4:29
 9. What The Moon Brings  3:50
 10. No Expression  3:19
 11. Chameleon  4:53
 12. Not a Soul in Sight  4:27
Share Button

Comments are closed.