Subscribe via: RSS

The Mask of Sanity – “Sickness, Thy Name is Human”

Posted on 01 August 2012

The Mask of Sanity – “Sickness, Thy Name is Human”

Format: (Album), CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Osignerat
Releasedatum: 28 maj 2012
Genre: Dark electro, Harsh-EBM
Recensent: Joakim Holfve

Högintressant albumdebut, trots skönhetsfläckarna

The Mask of Sanity (TSOL) är ett electro-industriellt band som är sprunget ur den svenska betongen under 2007. Med det nya albumet “Sickness, Thy Name is Human” visar de inte bara prov på en pretentiös albumtitel, utan också något som är väl värt mer än en Spotifysökning.

Hjärnan bakom projektet är den Stockholmsbaserade Daniel Laggar (alias Id) som är grundaren och den kreativa ådran (som på scen får assistans av livekeyboardisten Chris). Bandnamnet är inspirerat av den berömda boken “The Mask of Sanity” från 1941 som är baerad på en studie gjord på inspärrade psykopater.

Istället för att haka på den rådande trenden av harsh-EBM, så har det här soloprojektet tagit en mer electro-gothisk väg. De industriella influenserna hörs också klart och tydligt, men vete katten om “Sickness, Thy Name is Human” inte känns en smula katedralisk ibland?

Efter en smått katastrofal inledning med “The Monsters Inside Me”, tar det sig genast när “Dark Horizon” imponerar. TSOM visar upp en bred repertoar där den musikaliska kreativeten gör störst avtryck. Tyvärr känns inte produktionen helt tajt, vilket leder till att en hel del ljud kommer bort och försvinner.

Efter en smula trevande fram och tillbaka hittas bästa låten i “Believe”. Här går det gothindustriella igenom ordentligt på ett bra sätt, den mekaniska sången ger det där mörka inslaget i “Sickness, Thy Name is Human” som bandet själva verkar leta efter.  The Mask of Sanity” hittar inte rätt hela vägen, men låtar som “Believe” innehåller influenser från flera håll som sys ihop på ett trevligt sätt.

Albumet blir i slutändan lite som en berg- och dalbana och känslan är något splittrad. Hälften av spåren visar att TSOL har något bra på gång, medan andra halvan lämnar mer tveksamhet. Den maffiga avslutningen i “Out of Reach” gör att svenskarna kan trycka på stopp och tacka för sig med rak rygg, därmed inte sagt att man kunnat höja den genomgående kvaliteten något genom en eller annan finslipning.

I slutändan får “Sickness, Thy Name is Human” ses som en högintressant platta men med skönhetsfläckar. I ena stunden är The Mask of Sanity slätstrukna och i nästa i full fart mot ett tänkbart genombrott. Ett schysst koncept, snygg artwork och imponerande samplingar räcker inte ända fram – men Daniel Laggar är nu definitivt inne på rätt spår med sitt The Mask of Sanity!

Tracklist

  1. The Monsters Inside Me  6:37
  2. Dark Horizon  6:39
  3. Death Engine Machine  4:26
  4. Living Black Hole  5:03
  5. Believe  6:59
  6. The Burden  6:22
  7. With Vengeance  3:33
  8. A Place Among the Forlorn  6:51
  9. No Stars Shine  4:31
  10. Out of Reach  8:08
Share Button

Comments are closed.