Subscribe via: RSS

Monovibes – “Reflections From the Back Row”

Posted on 22 August 2012

Monovibes – “Reflections From the Back Row”

Format: (Album), CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Pitchfork St. Records
Releasedatum: 23 maj 2011
Genre: Synthpop
Recensent: Jens Atterstrand

Solid och stark debut med flera guldkorn

Med bakgrund som keyboardist och körsångare i kvartetten Iris & The Bittersweets, så var under det förra året dags för låtskrivaren (och sångaren) Fredrik Nero att, tillsammans med Niklas Hugosson (tidigare känd från indiepop-projektet My Closest Friend), att göra albumdebut som Monovibes med “Reflections From the Back Row”.

Med influenser från den svenska synthpopskolan, med band som The Mobile Homes och Lowe så levererar duon ett varierat potpuri av elektroniska pop kryddad med en del akustiska inslag. Starkast är inledningen med “A Flash of Lightning”“Nothing is Worth Everything” och “In Your Mind”. En trio av kraftfulla hymner som alla förmedlar starka känslor. Detta bryts av med den den avskalade och mycket atmosfäriska midtempoballaden “Walking Alone” och det femte spåret – den blipbloppiga upptempohiten “Goodbye”. Soundet på “Walking Alone” påminner förresten starkt om svenska Children Within. (Hörde jag någon säga Joakim Thureby?).

Styrkan i “Reflections From the Back Row” är den tjocka välarrangerade ljudbilden toppad med starka melodier vilket gör albumet lätt att ta till sig i sin helhet med bra variation. Materialet håller hög och jämn klass även in på den andra halvan. Den svulstiga och nittiotalsdoftande “Angel” är en av de absoluta höjdpunkter med en refräng som på ett enkelt sätt gnager sig in.

Synthpopgenren är fylld med band som är duktiga på att skapa intressanta ljudbilder, snygga arrangemang och starka melodier. Tyvärr misslyckas många av dessa i sin tur med det viktiga momentet att prestera en bra sånginsats. Monovibes-sångaren Fredrik Nero ligger någonstans i det övre mellanskiktet. Det är inte helt prickfritt och tonsäkert genom hela albumet, men insatsen får ändå ses som godkänd, med bra dynamik och en förmåga att leverera hela registret bra.

Att den Göteborgsbaserade duon har en gedigen musikalisk bakgrund med ett brett register är tydligt och “Reflections From the Back Row” saknar ordentliga bottennapp och nybörjarmisstag. Monovibes lyckas även med att skapa en originalitet och egen identitet i en genre som sedan många år är fylld av klyschor.

En solid och stark debut, där alla fans av välskriven och välproducerad synthpop nog finner flera guldkorn att ta till sig.

Tracklist

 1. A Flash of Lightning  5:01
 2. Nothing is Worth Anything  4:25
 3. In Your Mind  4:11
 4. Walking Alone  4:01
 5. Goodbye  4:43
 6. My Desert Princess  3:59
 7. Please, Say it Again
 8. Into Flower  4:15
 9. I Need Perfection  3:47
 10. Angel  3:55
 11. The Way I Am  4:45
 12. Outsiders  5:06
Share Button

Comments are closed.