Subscribe via: RSS

ES23 – “Heaven or Hell”

Posted on 14 August 2012

ES23 – “Heaven or Hell”

Format: (Album), CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Infacted Recordings
Releasedatum: 15 juni 2012
Genre: Harsh-EBM, Dark Electro
Recensent: Joakim Holfve

Sticker inte ut från mängden trots ett par guldkorn

När man söker information om ett band och det enda man hittar är diverse ryska piratkopieringssidor samt en mallad webbsida på tyska så förstår man att det kanske inte är årets släpp man har att göra med. Däremot har det blivit klart för mig att tyska ES23 har arbetat med “Heaven Or Hell” under relativt lång tid. På gott och ont.

“Heaven Or Hell” faller vid första genomlyssningen in i det vanliga dark electro-facket. På ytan bjuder inte tyskarna på varken något nytt eller banbrytande. ES23 går i redan upptrampade fotspår och även om “Heaven Or Hell” inte är ett dåligt album så känns mycket igen från andra band i genren. Den största skillnaden måste vara att, för en gångs skull, ser vi ett band i genren som inte vrålar ut texter om hat, mord, våldtäkt och blod. Det är (minst sagt!) rätt skönt och ger ES23 en guldstjärna i kanten även om texterna i sig inte påverkar musiken nämnbart – mer än att den känns en smula mognare.

Plattan har ett det sedvanliga upplägget, där den dansanta “About a God” (som också luktar gott som singelmaterial) inleder och följs upp av de tunga korten “Bite” och “Child”. Efter detta börjar “Heaven or Hell” att svaja. (fortsättning nedan)

ES23 verkar ha jobbat med sitt alster såpass länge (Red.anm: Större delen av spåren släpptes i andra versioner redan på “God 23” från 2009) att man hunnit gå igenom flera faser i sitt skapande. Till exempel är “She” en väldigt trevlig synthlåt men bryter av tempot och stilen i resten av skivan. Helt plötsligt låter tyskarna som ett helt annat band. Tyvärr blir kasten alltför stora sett till hela albumet och det är inget som riktigt sticker ut från mängden.

Varför bekymra sig om ES23 i såna fall? Tja, först och främst är deras omslagsdesign helt fantastisk. Duger inte det för den kräsne så innehåller “Heaven Or Hell” ett par guldkorn. Svenskbekantingen Fredrik Croona (från Project Rotten, Menschdefekt och Cynical Existence) har lagt sin hand vid “Pixelbreed Theme” och gett låten det där extra trycket som många andra spår saknar. Originalversionen av introlåten “About a God” är den bättre av de två och imponerar. “Child” förtjänar också både en och två Spotify-sökningar.

Efter att ha googlat vidare på ES23 hittar jag lite pressinfo. Där påstås det att bandet är “långt ifrån den överhettade genren harshelectro”. Ska vi vara helt ärliga med varandra så är “Heaven Or Hell” precis det; Ett album i raden i harsh EBM/dark electro-hyllan. På gott och ont.

Tracklist

 1. About a God 2010  5:04
 2. Bite  5:21
 3. Child  4:42
 4. No Return  4:48
 5. Heaven or Hell  4:41
 6. Sweetmeat  4:39
 7. Zarem  6:08
 8. For Those Who Died  5:07
 9. She  4:25
 10. Machine  5:21
 11. I Want You  4:58
 12. Pixelbreed Theme (feat. Fredrik Croona)  6:16
 13. About a God (Original)  4:45
Share Button

Comments are closed.