Subscribe via: RSS

Cesium_137 – “Science and Sound”

Posted on 22 August 2012

Cesium_137 – “Science and Sound”

Format: (Album), CD, digital
Skivbolag: Metropolis Records
Releasedatum: 26 juni 2012
Genre: Futurepop
Bandmedlemmar: Vince Guzzardo, Isaac Glendening
Land: USA
Recensent: Jens Atterstrand

Firma Guzzardo och Glendening går pang på rödbetan

När det är dags för nytt material med Cesium_137 så vet man oftast vad man har att vänta sig. Ett hyperelektroniskt bombardemang med en ljudbild byggd på nästan överdrivet perfekta arrangemang, där det mesta allt som oftast avhandlas i ett rasande tempo.

Och den amerikanska duon, som numera består av Vince Guzzardo och Isaac Glendening (efter det att tredjemedlemmen Matt Cargill lämnade bandet till förmån för den amerikanska armén efter terroristattackerna 2001), lämnar nog inga fans speciellt besvikna på det nya albumet “Science and Sound” heller. Den nya fullängdaren följer upp “Identity” från 2009 och är duons sjätte i ordningen sedan man under 2001 gjorde sin officiella albumdebut med “Advanced/Decay”.

Cesium_137 fortsätter här med att köra sitt eget race utan pardon, något man också gör väldigt bra, förmodligen bland de bästa i genren och jämfört med tidigare material så är utvecklingskurvan ständigt på väg uppåt. “Science and Sound” låter med andra ord som man hade förväntat sig. Om möjligt är det lite tyngre än bandets tidigare material och tranceinfluenserna har fått ta några steg tillbaka i de flesta spår.

För er som inte känner till Cesium_137 sedan tidigare så deras sound enklast beskrivas som rak, kantig, refrängstark och hypermodern futurepop med snabba svepande sequencerpartier, snygga stråkarrangemang som ofta toppas med vobblande analoga basgångar och härligt skruvade synthar.

Inom dessa ramar så är “Science and Sound” i sin tur så varierat som det kan vara, även det kan bli lite för mycket av det goda över ett helt album. Lite tuffare spår, som den inledande “Aftermath” och den blytunga “Dead Letter” möter glada popinslag som “From Within”. Sånginsatsen är väl inte alltid lysande, men melodierna och arrangemangen är medryckande och flera av refrängerna sätter sig rätt så ordentligt.

Cesium_137 skall skall definitivt ha beröm för att man inte krånglar till det speciellt mycket i onödan. Tio spår. Inga långa intron, outron, mellanspel eller krusiduller – pang på rödbetan helt enkelt! Stundtals helt briljant, stundtals ganska trist om du frågar mig, men fans av exempelvis det tidiga Assemblage 23, Auxilary ControlGlis och så vidare bör absolut kolla in Cesium_137 om ni inte redan gjort det.

Tracklist

01. Aftermath  (05:23)
02. The Golden Age  (05:20)
03. Time Stops For No One (04:34)
04. Dead Letter (05:02)
05. Peripheral (05:10)
06. From Within (05:04)
07. Run (04:35)
08. Logic Bomb (04:37)
09. In Memory (04:38)
10. Motion (05:00)

Share Button

Comments are closed.