Subscribe via: RSS

Arcana – “As Bright as a Thousand Suns”

Posted on 22 August 2012

Arcana – “As Bright as a Thousand Suns”

Format: (Album), CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Cyclic Law
Releasedatum: 28 maj 2012
Genre: Neo-classical, Darkwave
Recensent: Niklas Hurtig

Arcana fortsätter sin fantastiska ökenvandring

Peter Bjärgö är grundaren och den huvudsakliga kreativa kraften bakom Eskilstuna-baserade Arcana. Ända sedan man bytte skepnad på albumet “Raspail” har Peter även släppt två soloalbum. Det dessa har gemensamt är att tempot genomgående är lägre än på Arcanas tidigare kreationer. Istället för det medeltida Europeiska sound, som gruppen är kända för, fortsätter Peter alltså att rulla ut ljudmattor framförda med instrument som för tankarna till mellanöstern.

Albumet öppnar med det lugna pianosolot “Somnolence” som övergår till den fantastiska “As the End Draws Near” (som även finns inkluderat på EPn “Emerald” som släpptes tidigare under året). Den påminner mest om “Out of the Gray Ashes” från ovan nämnda “Raspail”. Spår som detta varvas med mer odramatiska kompositioner vilket är lite synd då Arcana låter som bäst när hela bandets register av instrument och ljud sammanfogas. (fortsättning nedan)

På den långsamma och härliga “In Memoriam” ljuder sångerskan Cecilia Bjärgös svepande sång till en bakgrund av stråkar och lätta slagverk medan “The Fading Shadow” är ett spår där allt man älskar med Arcana ljuder i fyra fantastiska minuter.

“As Bright as a Thousand Suns” avslutas sedan med det händelsefattiga pianosolot “Vinter”. Den tråkiga avslutningen till trots är detta ett riktigt bra albumsläpp och ingen Arcana-kännare kommer bli besviken. Frågan man dock ställer sig är hur länge bandet kan fortsätta på det inslagna spåret innan det börjar kännas repetetivt och ickeoriginiellt. Oavsett åsikt om detta kan ingen betvivla bandets fingertoppskänsla för både mörka och hoppingivande symfonier av sällan skådad art.

Tracklist

  1. Somnolence  1:51
  2. As the End Draws Near  4:14
  3. Inceptus  6:29
  4. Medea  4:08
  5. Leave Me Be  4:21
  6. Infinity  5:32
  7. In Memoriam  6:08
  8. The Fading Shadow  3:59
  9. As Bright as a Thousand Suns  4:58
  10. Vinter  3:02
Share Button

Comments are closed.