Subscribe via: RSS

Retronic Voice – “Awakening”

Posted on 18 July 2012

Retronic Voice – “Awakening”

Format: (Album), CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Space Sound Records (Ales Media Group)
Releasedatum: Maj 2012 (USA), 20 augusti 2012 (Europa)
Genre: Italodisco, Synthpop
Recensent: Lisa Zetterström

Red.anm: Det svensk/tyska bandet Retronic Voice startades 2008 när (sångaren) Daniel Pettersson från Sverige och Marco Rochowski från Tyskland träffades över internet och fattade tycke för varandras musik. Killarna startade ett projekt tillsammans men har under de fyra år som har gått aldrig träffats på riktigt.

Arbetet under många långa nätter i chat-program har resulterat i Retronic Voice debutalbum “Awakening” som släpps via det amerikanska skivbolaget Space Sound Records.

Albumet som redan har släppts i USA har spridit sig över världen och bäst går det i östeuropa där det första singelsläppet “Feel the Night” redan har rotation på flera radiostationer. Nyligen beskrevs bandet av en polsk tidning som den perfekta korsningen mellan Modern Talking och Wolfsheim vilket är en träffande beskrivning av vad “Awakening” erbjuder hörselgångarna.


Åttiotalsdoftande uppfräschad italodisco

De senaste dagarna har jag fått en knäpp och lyssnat nästan enbart på italodisco. Den enkla anledningen är att det är jävligt bra musik: Glättig, yuppieg och lasrig. Och en tanke som slog mig vid ett tillfälle var varför så få gör sådan musik idag? Anser folk att italodisco var någon slags pinsam åttiotalsfluga, som man lyssnar på lite ironiskt sådär (*host* hipster)? Synd, tycker jag som gillar den musiken genuint.

Men så fort jag började lyssna på det här albumet så kändes det som att någon hade hört vad jag tänkt: Awakening” är nämligen italodisco i dess nästan renaste form, uppblandad med lite synthpop, vilket är helt ok. En lite mer uppfräschad dito, kan man säga. Men åttiotalsdofterna finns där och alla typiska sound som är så karaktäristiska för genren.

Rent spontant tycker jag att albumet är lite av en mix av Pet Shop Boys, Frankie Goes to Hollywood, Brian Ice och Laserdance. Första låten, som är en introlåt till albumet, är på ett sätt en något missledande introduktion med tanke på hur resten av albumet låter. Men samtidigt är den väldigt bra just på grund av detta. Och titellåten är i sin tur en låt att bli förälskad till!

De har tur att de släpper en så pass åttiotalsexploderande fullängdare samtidigt som den hyllade SVT-serien “Eighties” rullar för fullt. Och speciell tur i och med att “Eighties” den 20 juli faktiskt kommer att avhandla italodisco-älsklingen Scotch. Tala om timing!

De som minns, och älskade, 80-talet, laserdiscon och ultragay synthmusik kommer att kasta sig över detta debutalbum och unisont snyfta ”some faith in humanity has been restored”. För det har det.

Bästa låt: “Menace to society”

Tracklist

 1. Intro  1:58
 2. Menace to Society  8:20
 3. Feel the Night  4:31
 4. Real People  4:20
 5. I’m All Around  5:41
 6. Fighter  4:38
 7. Bessinia  5:28
 8. Deciding the End  4:21
 9. Dancing in My Dream  4:39
 10. Show Down  5:03
 11. Counting Seconds  4:40
 12. White Lies  4:58
 13. The Awakening  5:51
 14. I Feel the Night  (Call Mix)  6:25
Share Button

2 Responses to “Retronic Voice – “Awakening””

 1. Retropop says:

  Personligen så kommer jag mest att tänka på senare upplagor av Bad Boys Blue. Men en snygg mix mellan Italo och euro är det. Man blir glad (& lite nostalgisk ;-) )

 2. Bobby says:

  The sound from this album makes me reminisce the good old times, speaking from my point of view. I have no limit that makes me say no to this because it sounds “old fashioned”. On the contrary, the music makes me wanna relive the vibes from the eghties all over again.