Subscribe via: RSS

Oldschool Union – “Älä ole, elä!”

Posted on 16 July 2012

Oldschool Union – “Älä ole, elä!”

Format: (Album), CD, Digital, Spotify
Skivbolag: EKProduct
Releasedatum: 20 april 2012
Genre: Oldschool EBM
Recensent: Lisa Zetterström

Välkomponerad oldschool-EBM levererad på finska

Oldschool Union är något så ovanligt som ett finskt EBM-band, jag känner i alla fall inte till så många fler. Vi vet som bekant att det kryllar av (bra) EBM-band i Sverige, men i Finland verkar utbudet vara något tunnare.

Första gången jag hörde Oldschool Union var på samlingen “Hymns of Sex” (2010), en sexig EBM-platta där bandet bidrog med låten “Too Mellow for Me”. Jag fick ett väldigt bra intryck av bandet från den låten och tyckte att Oldschool Union hade precis det där smashiga oldschool EBM-soundet som så många älskar idag.

På det stora hela är det här ett starkt album. Det märks verkligen att bandmedlemmarna brinner för oldschool EBM och hela den subkulturella scenen som hör till. Soundet på “Älä ole, elä!” är så mycket oldschool EBM att det stundtals blir parodiskt. Ett stort plus är att de till stora delar sjunger på sitt modersmål finska . Visst, jag förstår inte ett skit av vad de sjunger, men det är kul med EBM-band som vågar bryta normen att sjunga på engelska och istället kör på sitt modersmål. De har även gjort en låt om Bodyfest, vilket jag tycker är roligt då jag var med och arrangerade festivalen under 2010 och 2011. Den kritikerrosade svenska EBM-duon Spark! har bidragit med en remix av titellåten ”Älä ole, elä!” som onekligen doftar Spark!.

Det stora problemet är dock att soundet i sig inte är särskilt unikt: Det känns som att de har plockat de bästa bitarna från andra populära EBM-band, i form av metallskrot, tunga trummor och grottbodysång, men samtidigt inte lagt på något eget och säreget.

Detta gör att Älä ole, elä!” saknar ‘det’, men om de försöker hitta sitt eget sound i framtiden så är jag säker på att nästa platta kommer bli en smashing hit.

Bästa låt: “Kännimän”.

Tracklist

 1. Pulttaaja  1:55
 2. Älä ole, elä!   3:01
 3. Näennäisdemokratiaa  2:52
 4. Mikä riivaa  2:44
 5. Känniman  3:46
 6. Kebabilla  3:05
 7. Työvoimapula  2:02
 8. Rahaa sataa taivaalta  2:38
 9. Satatonnia metallia  3:50
 10. This Line Will Not Break  3:07
 11. Bodyfest  2:32
 12. Muuri ja railo  3:52
 13. Oire  1:58
 14. Pohjoinen taivas (v2.0)  3:19
 15. Känniman (Remix)  3:40
 16. Älä ole, elä! (Spark! Remix)  2:59
Share Button

Comments are closed.