Subscribe via: RSS

Essence of Mind – “Indifference”

Posted on 13 July 2012

Essence of Mind – “Indifference”

Format: (Album) CD, 2CD***, Digital, Spotify
Skivbolag: Alfa Matrix
Releasedatum: 18 maj 2012
Genre: Electro, Rock
Recensent: Niklas Hurtig

Andra halvan lyfter den norska trion

Den norska trion Essence of Minds senaste albumsläpp “Indifference” beskrivs på deras soundcloud-sida som deras svåraste och mest emotionella album hittills. Av det märks inte mycket när man väl lyssnar på texterna och dynamiken i musiken. Det är varken tungt, aggressivt, snabbt eller speciellt unikt. Det är elektronisk rock med futurepop-influenser som direkt för tankarna till landsbröderna i Apoptygma Berzerk.

Förutom introduktionsspåret så följer tre spår som varken överraskar textmässigt eller musikaliskt. Texterna är klyschiga och framförs i en vanlig pop-mall. Det första spåret man höjer på ögonbrynen till är det femte. “In the Night” är en lugn ballad med välklingande pianon. Hädanefter följer några riktigt bra spår som kulminerar i den starkt “Welcome to Earth”-influerade “Aldri Mer”. “Scars” är härligt electropoppig medan “No Denial” lika gärna kunde varit ett spår från ett Linkin Park-album.

Andra halvan av albumet är mycket starkare än den första. Det är där som de lite mer udda och elektroniska spåren dyker upp. På bonusdisken *** återfinns remixer av bland andra Thrill-X, Code 64 och Kant Kino. De är mer elektroniska men snarlika och det är en smaksak om man föredrar dessa före originalen. Kant Kinos mer EBM-aktiga remixer tillhör de hårdaste låterna på albumet. De två remixer som står ut från mängden är den italo disco-osande Midnight-remixen av “In the Night” samt SID-ljudande “Some Kind of Entertainment (Drum & SID Remix by Code 64)”.

De godkända remixerna till trots så räcker det inte för att som helhet imponera vilket är synd då idéerna finns där.

Tracklist “Indifference”

 1. The Opening  2:12
 2. It’s Killing You  4:47
 3. Indifference  3:53
 4. Some Kind of Entertainment  4:07
 5. In the Night  4:06
 6. Scars 3:53
 7. No Denial 4:02
 8. Retreat 4:31
 9. Aldri mer 3:09
 10. Desperate Times  4:28
 11. In Line  5:35

Tracklist Bonus Disc ***

 1. In Line (Thin Red Line Remix by Lebuart)  4:54
 2. Desperate Times (Remix by OK Minus)  4:38
 3. Aldri mer (Remix by Thrill-X)  4:02
 4. Retreat (Remix by Thrill-X)  3:42
 5. No Denial (Essence of Noise Remix by Neurobash)  5:27
 6. Scars (Reflection Remix)  4:16
 7. In the Night (Midnight Remix)  4:09
 8. Some Kind of Entertainment (Drum & SID Remix by Code 64)  4:55
 9. Indifference (Remix by Kant Kino)  3:25
 10. It’s Killing You (Remix by Kant Kino)  4:19
 11. The Closing (Remix by Exhaled)  1:01


Share Button

One Response to “Essence of Mind – “Indifference””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] drygt ett år efter att den senaste fullängdaren “Indifference” landade i skivhyllorna så återvänder Essence of Mind med nytt […]