Subscribe via: RSS

Portion Control – “Pure Form”

Posted on 10 June 2012

Portion Control – “Pure Form”

Format: (Album), CD, Vinyl, Digital, Spotify
Skivbolag: Cherry Red Records
Releasedatum: 16 april 2012
Genre: EBM, electro-industrial, experimental
Recensent: Anders Eklund

Brittiska pionjärer vägrar stå stilla

Brittiska Portion Control bör inte behöva någon djupare presentation. Dessa pionjärer inom hård elektronisk musik har inspirerat band som i sin tur betraktas som pionjärer: Front Line Assembly, Skinny Puppy och Depeche Mode, för att nämna några. Portion Controls betydelse för synthmusiken bör vara uppenbar. Trots det känns det som att de alltid befunnit sig lite i marginalen. Åtminstone ur ett svenskt perspektiv. Förhoppningsvis kan de med ”Pure Form” få den uppmärksamhet och uppskattning som denna mycket kreativa duo förtjänar. Efter en cirka femton år lång period av inaktivitet har de sedan 2004 och albumet ”Wellcome” varit synnerligen produktiva och gett ut fem album som alla håller en mycket hög kvalitet. De har dessutom gett ut samlingsboxen ”Archive” som innehåller album och singlar från åttiotalet. Tyska Vinyl-on-Demand har dessutom gett ut den monumentala 7LP-boxen ”Progress Report 1980-1983”, som samlar tidiga kassettsläpp, outgivet material, samt första albumet ”I Staggered Mentally”, från 1982. Sålunda kan även den som aldrig upptäckt Portion Control skaffa sig en gedigen insikt i bandets fullständiga historia och utgivning.

Men, dags nu att fokusera på det senaste tillskottet i diskografin, ”Pure Form”. Det första som slår mig när jag sätter på albumet är hur egensinniga och fritänkande Portion Control är, jämfört med det mesta som produceras inom synthgenren idag. Deras sound genomsyras av en experimentlust och ett industriellt, i ordets rätta bemärkelse, förhållningssätt till musiken. Ett förhållningssätt där ljuden i sig och det audiella formspråket får lika mycket utrymme som melodier, rytmer och arrangemang i mer traditionell bemärkelse. (fortsättning nedan)

Det som kännetecknar albumet mest, och Portion Controls sound generellt, är de släpiga, men blytunga, EBM-aktiga låtarna, där en taktfast rytm och en repetitiv synthbas ackompanjeras av Dean Piavannis brittiskt ilskna röst och John Whybrews uppfinningsrika kollage av syntetiska ljud, samplingar och rytmiska figurer. Spår som ”Point Blank”, ”Katsu” och ”Last of the Breed” är riktiga käftsmällar och formligen sjuder av inneboende vrede och punkig energi, men även sublimitet och fingertoppskänsla. ”Pure Form” bjuder dock också på en otrolig spännvidd i soundet, vilket ger en variation och en fördjupning av duons unika formspråk. Inledande ”Blows” öppnar upp i ett långsamt tempo, men med ett sanslöst bastryck i de närmast dubstep-liknande bassjoken som träder in i ljudbilden när låten kommer igång. I instrumentala spår, som ”Terex Pure”, ”Chosen Seed”, ”In Dark Places” och den avslutande ”Chrono Form” får ljuden ta över och sinnrika arrangemang av samplingar, oväsen och rytmer, som går långt bortom synthens konventioner, skapar suggestiva elektroniska ljudlandskap som binder ihop de mer offensiva spåren på ett intressant sätt.

Portion Control visar med ”Pure Form” att de knappast förlorat vare sig sin visionära kreativitet eller sin ilskna attityd. Trots att det var över trettio år sedan de startade så vägrar de stå stilla, upprepa sig, köra på säkra kort eller kompromissa. Detta album uppvisar lika mycket utveckling och framåtskridande som något de gjort tidigare. Energin som förmedlas är det få som kan matcha! Detaljrikedomen och den subtila finessen i låtar, som vid en ouppmärksam genomlyssning kan tyckas stöpta i samma form, visar på en mästerlig känsla för ljudarrangemang. Få artister har så här mycket att ge efter att ha hållit på så länge och ännu färre klarar av att hålla kvaliteten uppe, att inte tappa fart. Portion Control är i mitt tycke en av de mest framåtskridande akterna inom synthen idag, och då var de dessutom med och skapade genren. Förhoppningsvis har duon mer att bjuda på, men skulle ”Pure Form” visa sig vara det sista kapitlet så har de lyckats med att aldrig prestera ett enda undermåligt album och dessutom avsluta med ett mästerverk!

Tracklist

 1. Blows  6:39
 2. Deadstar  5:52
 3. Terex Pure  3:20
 4. Point Blank  5:19
 5. Skins  5:09
 6. Wreckage  4:38
 7. Chosen Seed  2:59
 8. Slow Release  4:57
 9. Something Fierce  1:00
 10. Katsu  5:19
 11. In Dark Places  4:52
 12. Last of the Breed  4:07
 13. Elite  4:25
 14. Chrono Form  3:28
Share Button

Comments are closed.