Subscribe via: RSS

Orbital – “Wonky”

Posted on 02 May 2012

Orbital – “Wonky”

Format: (Album) CD, Digital, Spotify
Skivbolag: ACP Recordings Ltd
Releasedatum: 1 april 2012
Genre: Electronic, Techno
Recensent: Anders Mellgren

Bra ambition på spretigt album

Det börja ganska lovande med inspelade radiolika meddelanden under, över, vid sidan av, runt ganska snygga harmonier och melodislingor. Runt minuten senare brakar det lös i inledande “One Big Moment” på Orbitals album Wonky. Mördande syntar och typiska electrorytmer. Så småning om kommer de vackra harmonierna tillbaka. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag egentligen tycker om det. Efter ett par lyssningar står det ganska klart att min tro på detta album är ganska vacklande.

Orbitals styrka är egentligen att de lyckas med ganska snygga melodier och harmonier på hela albumet, men i kombinationen med inramningen tilltalar det inte mig. Jag faller dock för tredje spåret “Never” där “mördarsyntarna” är lite återhållna och så att säga matchar melodierna bättre.

Kalla mig omodern, men om man ska gör instrumental musik är kompositionen viktig. Har man inte en text att luta sig mot blir melodin desto viktigare. Om man inte har någon egentlig melodi blir man mer beroende av en produktion. Wonky ligger och svävar någonstans i det mittenpartiet där man har ganska snygga eller rent av vackra melodislingor men ibland, tyvärr, lyckas trasa sönder det med en halvtaskig produktion. Dock kommer dessa produktioner mer till sin rätt under lyssning i ett par schyssta lurar. I bilen går det nästan bort. I stereon hemma ger det inget engagemang och jag kommer på mig själv med att plötsligt nynna på andra låtar. Produktionen är beroende av att alla detaljer kommer fram, vilket dom gör i ett par bra lurar.

En spretig platta gar en spretig recension, ingen platta av världsklass på något sätt, men helt ok i ett par lurar på bussen på väg till jobbet eller plugget. Hade tillfälle att spela detta i en högklassig ljudanläggning på HÖG volym, det gjorde musiken rätta, utan att vara speciellt dynamisk.

Jag vill ge det här albumet 6/10 för ambitionen. Egentligen kan den vara värd lite mer, men då måste man komma med något som funkar i alla situtioner. “Wonky” är heller ingenting jag kan referera till om någon frågar, jag kommer inte ihåg någon melodi och text finns inte med ett undantag.

Lady Leshurr gästar på titelspåret “Wonky” (som jag nog tycker är plattans bästa) och rap-sjunger, ganska kul faktiskt och livar upp lite mot slutet. Värt att nämna är även “Belzedub” och den avslutande “Where is  it Going” utöver tidigare nämnda “Never”.

Tracklist

  1. One Big Moment  6:17
  2. Straight Sun  5:29
  3. Never  4:44
  4. New France (feat. Zola Jesus)  4:48
  5. Distractions  7:05
  6. Stringy Acid  5:20
  7. Belzedub  4:55.
  8. Wonky (feat Lady Leshurr)  6:14
  9. Where is it Going?  5:51
Share Button

Comments are closed.