Subscribe via: RSS

Arzt+Pfusch – “Lictor Evaporated”

Posted on 24 May 2012

Arzt+Pfusch – “Lictor Evaporated”

Format: (Album) CD, Digital
Skivbolag: Complete Control Productions
Releasedatum: 28 oktober 2011
Genre: Dark electro
Recensent: Anders Eklund

Tidlös och genreöverskridande mörk electro

Danska dark electro-duon Arzt+Pfusch släppte, efter ett antal års tystnad, förra året sitt fjärde album ”Lictor Evaporated” på den Stockholmsbaserade etiketten Complete Control Productions. Bandet har inte haft särskilt hög takt i sin produktion då första albumet släpptes redan 1999 och detta, som sagt, är det fjärde. Ett sympatiskt förhållningssätt, att inte ge ut material för utgivningens skull, utan vänta tills man anser sig ha något vettigt att säga.

Har då Arzt+Pfusch något att komma med här då?

När de startade, i slutet av 90-talet, var dark electro inte en sådan stapelvara den är idag, utan något spännande, något som utmanade stelnade genrekonventioner inom EBM och hårdare synth. Idag kan man väl knappast säga detsamma, utan dark electro har i sin tur, åtminstone i mitt tycke, stagnerat och blivit en formelbaserad produkt där få element skiljer en artist från en annan. Kan Arzt+Pfusch sägas ha något intressant att komma med i detta sammanhang då? Svaret får nog sägas vara ”ja”.

Materialet på ”Lictor Evaporated” är tveklöst dark electro, och man känner igen mycket i soundet. Men, de har definitivt inte sneglat för mycket, om ens alls, på sina konkurrenter och försökt bräcka dessa genom att göra samma sak, fast lite tuffare. Der Doktor och Dr. A-Funz har gått sin egen väg och gjort något eget med de grundläggande ingredienserna i dark electro-receptet. Något som är påtagligt är att detta album i första hand är något man lyssnar på. Det kan ju tyckas vara ett besynnerligt och något onödigt påstående, men jag tycker att allt för mycket som görs inom modern synthmusik är så fokuserat på att vara dansant och ha rätt attityd för klubbmiljön att man glömmer bort att göra musiken intressant, rent musikaliskt. Där har Arzt+Pfusch valt att fokusera på musikens djup, snarare än dess klubbpotential. Därmed inte sagt att albumet helt skulle sakna dansvänliga spår.

Med variation i ljudbilden, snyggt inkorporerade samplingar och en kylig, morbid sjukhusatmosfär skapar Arzt+Pfuch ett personligt, och ganska framgångsrikt stycke dark electro som känns åtminstone en aning genreöverskridande och inte allt för mycket ”just nu”. En viss tidlöshet kännetecknar soundet och man kan omöjligt avgöra om skivan är gjord här och nu, eller för tio år sedan. Skivan är inte en fullpoängare rakt igenom, i mitt tycke, men den är definitivt intressantare än mycket annat.

Tracklist

  1. Fall Of An Empire (Album Version)
  2. Flæsh Mangler
  3. Subzero Penalty
  4. Mars Pattern II
  5. Servo Skull
  6. Supreme
  7. Well Polished Bolt Gun
  8. Landspeeder (Interrupted by a plasma blast)
Share Button

Comments are closed.