Subscribe via: RSS

Peter Bjärgö – “The Architecture of Melancholy”

Posted on 28 March 2012

Peter Bjärgö – “The Architecture of Melancholy”

Format: (Album) CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Cyclic Law Records
Releasedatum: 21 december 2011
Genre: Dark ambient, Neo-classical
Recensent: Niklas Hurtig

Bittert och tvivellöst från Arcana-frontmannen

Peter Bjärgö är grundaren och det musikaliska geniet bakom den gamla eskilstunagruppen Arcana, som albumdebuterade på det legendariska svenska skivbolaget Cold Meat Industry. I detta format tar han dock mindre hjälp från sina bandkamrater och levererar sju egenkomponerade spår.

Peter är även aktiv via sidoprojektet Sophia, där soundet mer påminner om martial industrial än det ambienta Dead Can Dance, som är hans stora inspirationskälla.

Lite förenklat kan man säga att om Arcana är de storslagna vyernas – och Sophia det eviga och hopplösa krigets ljudbild, så är Peter Bjärgös sidoprojekt den bittra och tvivellösa förlustens melodi. (fortsättning nedan)


Likt i Arcana sjunger Peter långdraget och lugnt, där mörka partier blandas med mässande sång. Man känner igen det övergripande soundet från huvudakten men med ett långsammare tempo och stämningen sätts direkt i titelspåret där man hör att fokus är mer på neofolkiga elgitarrer än på smattrande eteriska trumpeter. Man hör de österländska influenserna – som introducerades i Arcanas album “Le Serpent Rouge” – speciellt i spåret “Apathy”.

Albumet avslutar med den stillsamma och platta “Sleep Dep.Loop1” men föregås av fantastiska “The Death of Our Sun” som förövrigt är den låt som påminner mest om Arcana. Detta gör den till albumets bästa spår och man inser direkt att man saknar dom och vill ha ett nytt albumsläpp. Direkt!

Tracklist

  1. The Architecture Of Melancholy  6:47
  2. Bitteresque  4:44
  3. The Hidden Compass  3:59
  4. Apathy  5:08
  5. A Wheel Of Thoughts  4:05
  6. The Death Of Our Sun  5:24
  7. Sleep Dep.Loop1  10:12
Share Button

Comments are closed.