Subscribe via: RSS

Formalin – “Wasteland Manifesto”

Posted on 17 March 2012

Formalin – “Wasteland Manifesto”

Format: (Album) CD, 2CD*, Digital, Spotify
Skivbolag: Out Of Line
Releasedatum: 2 mars 2012
Genre: Electro, Industrial
Recensent: Joakim Holfve

På undergångens kant

För drygt ett och ett halvt år sen slog debuterade tyska Formalin med “Bodyminding”. Man påstod sig ha skapat sin egen musikgenre – “Berlin City Industrial”, och även om “Bodyminding” var långt ifrån unikt lyckades Thomas Liebchen och Gabor Poszt ändå göra avtryck både bland publiken och skivbolaget Out of Line så pass att de anförtrodde Berlinborna att göra en uppföljare.

“Wasteland Manifesto” bygger vidare där “Bodyminding” slutade, bara det att allt det positiva är borta och snålspåren är kvar. Jag vet inte riktigt hur man tänkte men det känns som att Thomas och Gabor letat lite väl mycket bland tonårsskivorna och resultatet låter som ett tokplastigt Laibach blandat med en Jonathan Davis anno 2005. Musiken är minimal och har helt fått stå tillbaka för det vokala i princip på varje spår förutom “Fight The Enemy” (som ironiskt nog är bland de bättre tillsammans med albumets höjdpunkt “End Of All Suffering”), och efter ett par låtar blir man lite trött att höra Thomas kräkas fram klyschor. (fortsättning nedan)

Tyskarna vägrar luta sig tillbaka och det känns lite som att de stampar i blint raseri uppfyllda av vad de borde och inte borde vara. Det känns varken speciellt fräscht eller nytt. Och i stället för att ge publiken nya hits i stil med “My Fetish” och “Yuppiescum” är det titelspåret “Faker” och den, rätt hyfsade, “The Great Armageddon” som ska vara bärande på “Wasteland Manifesto”, något man lyckas med i alla fall i det förstnämda fallet.

Där “Bodyminding” hade glimten i ögat och i vissa fall lyckades återskapa Skinny Puppys skräcktema rent musikaliskt gör “Wasteland Manifesto” precis tvärtom. Och efter tretton spår av ömsom growlande ömsom howlande om jordens undergång känns det mest som att det är Formalin som är på väg mot slutet.

Lysande banddesign, coola polare och en egenbetitlad genre gör inte speciellt mycket om genren plötsligt förvandlas till något som i bästa fall är medelmåttigt.

(Red.anm: “Wasteland Manifesto” levereras även i en begränsad 2CD-utgåva, där bonusdiscen innehåller fyra alternativa versioner av spår från albumet.)

Tracklist

 1. Introduction: The Infernal Machine  2:56
 2. Wasteland Manifesto  4:08
 3. Faker  3:52
 4. The Great Armageddon  4:17
 5. Collider  3:51
 6. Fruits Of Evil  2:13
 7. Dead Fashion  4:51
 8. Copycat Criminal  3:37
 9. Antiheld  5:42
 10. Tied And Blinded  4:33
 11. Fight The Enemy  4:47
 12. Burst Into Fire  1:57
 13. End Of All Suffering  3:36

CD 2 *

 1. Antiheld (Nihiled)
 2. Tied And Blinded (Blackened)
 3. Dead Fashion (Wrapped)
 4. End Of All Suffering (Extended)
Share Button

One Response to “Formalin – “Wasteland Manifesto””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] musikvideon till “Tied and Blinded” hämtad från det senaste Formalin-albumet “Wasteland Manifesto”. […]