Subscribe via: RSS

L’Âme Immortelle – “Momente”

Posted on 27 February 2012

L’Âme Immortelle – “Momente”

Format: (Album) CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Trisol Music Group
Releasedatum: 27 januari 2012
Genre: Downtempo, Darkwave
Recensent: Niklas Hurtig

Akustisk darkwave utan engagemang och djup

Österrikaren Thomas Rainer och vokalisten Sonja Kraushofer är genom deras projekt tillbaka med ett nytt studioalbum i den lugnare skolan. L’Âme Immortelle startade 1996 och senast man var albumaktuella var när man släppte “Namenlos” under 2008. Det var även samma år som Thomas albumdebuterade med sitt idag nästan lika kända soloprojekt Nachtmahr.

Albumet inleder med ett introduktionstema vilket direkt för tankarna till band som In The Nursery. Detta lovande spår efterföljs dock av ballader, ballader och åter ballader.

“No Goodbye” är en lugn Delerium-osande poplåt med vissa intressanta ljud och partier. Hädanefter går det bara nedåt och man har tröttnat lagom till halva albumet är avverkat. Sjunde spåret “The Heart” återupprättar hoppet något men kastar genast ner förhoppningarna i avgrunden igen på spår åtta. I “Banish” låter L’Âme Immortelle som en tröttare variant av senare års Blutengel. (fortsättning nedan)

Det är ett nästan helt akustiskt album som duon har producerat och även om det i sig naturligtvis inte är något problem så känns det som att det saknas någonting. Man får känslan av att det är ett album fyllt av alla akustiska b-sidor tagna från de hypotetiskt mer elektroniska singelsläppen.

Det som slår mig med “Momente” är att man aldrig upptäcker nya ljud eller partier i låtarna vilket brukar vara mer regel än undantag i blivande albumklassiker. Det här kan både bero på den avskalade strukturen som dess enkla ljudbild. Thomas verkar ha tröttnat på allt skruvande och rattande med det betydligt mer elektroniska och aggressiva Nachtmahr. Detta album saknar helt dessa inslag och man kan ana att han bränt allt krut på nyss nämnda projekt.

“Momente” är ett i grunden elektroniskt album nästan helt utan användandet av elektroniska instrument. Denna paradox återspeglar sig i ljudbilden som känns obearbetad och oengagerad.

Albumet känns varken gothigt mörk, euforiskt poppig eller industriellt aggressiv vilket är dess största problem. Detta varvat med en vers-refrängstruktur och avsaknad av elektroniska inslag leder till ett platt och intetsägande resultat.

Tracklist

 1. L’Étang Mâlo  1:48
 2. No Goodbye  4:19
 3. Absolution  3:55
 4. Wie Tränen Im Regen  4:40
 5. Empty  4:00
 6. Demon Be Gone  3:43
 7. The Heart  4:59
 8. Banish  4:22
 9. Why Can’t I Make You Feel  3:49
 10. Dort Draußen  3:45
 11. Hold Me  4:43
Share Button

Comments are closed.