Subscribe via: RSS

The Sound Of Arrows – “Voyage”

Posted on 30 January 2012

The Sound Of Arrows – “Voyage”

Format: (Album) CD, 2CD**, Digital, Spotify
Skivbolag: Conquest Music Ltd (Border Music)
Releasedatum: 7 november 2011
Genre: Electropop, Synthpop
Bandmedlemmar: Stefan Storm, Oskar Gullstrand
Land: Sverige
Recensent: Erik Uppenberg

 

Bilderna lika viktiga som musiken för lyckorusig duo

Mot slutet av 2011 kom ett av fjolårets mest hypade album, The Sound of Arrows fullängdsdebut ”Voyage”. Denna Gävleduo gav sig först tillkänna 2008 med EP:n ”Danger!”, då med ett betydligt mer indiepoppigt sound någonstans i närheten av Magnetic Fields. Men på ”Voyage” är det svulstig, symfonisk synthdisco som gäller – Vangelis möter eurodisco. Flera av spåren är skrivna och/eller producerade i samarbete med stjärnproducenten Richard X.

Egentligen började The Sound of Arrows som ett filmprojekt, och Stefan Storm (kompositör) och Oskar Gullstrand (videomakare) verkar anse att bilderna är lika viktiga som musiken. Det bästa sättet att bekanta sig med The Sound of Arrows är därför att gå in på Youtube och söka på videorna till spåren ”Into the Clouds”, ”Magic”, ”Nova” och ”Wonders”. Grekiska kolonner, raketer som lyfter, lila moln och rosa rök känns som ett helt naturligt komplement till den pampiga ljudbilden och lyfter de redan från början lyckorusiga sångerna till närmast euforiska höjder. (fortsättning nedan)

Det är storslaget, överlastat och larger-than-life på ett sätt vi inte upplevt i det svenska musiklandskapet sedan de skivor som underskattade symfonisynthbandet Big Money och Vacuum under Alexander Bards ledning släppte på 1990-talet. Jag inser att detta inte är allas kopp te, men själv älskar jag det förbehållslöst.

Min favorit bland videorna är den prisbelönta ”Magic”, där två barn vaknar någonstans i Spanien till en värld där alla vuxna har försvunnit, och jättelika men snälla monster – inte helt olika titelfiguren i Miyazakis film ”Min granne Totoro” – rör sig över landskapet.

Skiva nummer två på denna dubbel-cd är helt enkelt en instrumental version av ”Voyage”, plus ett bonusspår. Med tanke på duons filmiska ambitioner är det kanske inte så konstigt att de vill presentera låtarna även utan sång, som ett slags soundtrack. Men versionerna är, vad jag kan bedöma, i övrigt fullständigt identiska, vilket innebär att den redan instrumentala ”Lost City” helt enkelt upprepas en gång till. Det känns som om man kunde ha gjort något mycket roligare av extraskivan – varför inte en dvd med de vackra musikvideorna?

Tracklist CD 1

  1. Into the Clouds  4:12
  2. Wonders  4:12
  3. My Shadow  4:18
  4. Magic  3:18
  5. Ruins of Rome  5:44
  6. Longest Ever Dream  4:32
  7. Huring All the Way  2:27
  8. Conquest  3:37
  9. Nova  3:53
  10. There is Still Hope  7:52
  11. Lost City  5:16

CD 2**

 1. Into the Clouds (instrumental)  4:12
 2. Wonders (instrumental)  4:12
 3. My Shadow (instrumental)  4:18
 4. Magic (instrumental)  3:18
 5. Ruins of Rome (instrumental)  5:44
 6. Longest Ever Dream (instrumental)  4:32
 7. Huring All the Way (instrumental)  2:27
 8. Conquest (instrumental)  3:37
 9. Nova (instrumental)  3:53
 10. There is Still Hope (instrumental)  7:52
 11. Lost City  5:16
 12. Longer Ever Dream  14:46
Share Button

Comments are closed.