Subscribe via: RSS

Space March – “Monumental”

Posted on 10 January 2012

Space March – “Monumental”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Space March Pty Ltd
Releasedatum: 12 september 2011

Genre: Electropop, Synthpop

6/10

Sammetslena popmelodier från down under

Australiensiska Space March – där hjärnan bakom projektet är den Sydneybaserade låtskrivaren och producenten Craig Simmons, är nu  tillbaka med tredje albumet “Monumental”. Den nya fullängdaren följer upp den senaste skapelsen “Without This You Can Never Change” som släpptes för fyra år sedan (2007).

Space March har sedan det självtitulerade debutalbumet från 2003 gjort lite av en kovändning, då den pop man presenterade var komponerad helt och hållet på en akustisk grund. Några få elektroniska element har funnits i bakgrunden, men på det nya materialet så är de akustiska inslagen få. På “Monumental” har Craig arbetat med den tidigare Erasure- och Depeche Mode-producenten Mark Saunders. Minimala arrangemang med analoga synthar och blippblopp toppas med en tonsäker och sammetslen sånginsats.

För att beskriva soundet på “Monumental” så är det spontant väldigt lätt plocka fram uppenbara åttiotalsreferenser som OMD, Duran Duran och A-ha, och det är givetvis enkelt att finna att dessa har gett Space March väldigt raka och tydliga influenser. (fortsättning nedan)

Därmed vill jag inte säga att det genomgående är platt och trist.

De tolv spåren levererar en bred palett av elektroniska arrangemang, men tyvärr blir det lätt väldigt slätstruket över ett helt album. Även om sånginsatsen och melodierna håller väldigt hög standard så kan saknar jag lite av känslor och driv – helt enkelt något som bryter den sammetslena ljudbilden, där arrangemangen ibland (över)polerats i minsta detalj.

Både titelspåret “Monumental” och den efterföljande “Get What You Deserve” greppar snabbt och träffsäkert tag. Faktum är att större delen av abumets första halva håller genomgående ganska bra klass, med i grund och botten rätt starka poplåtar. Den James Bond-influerade “Eye For An Eye”, duetten där frontmannens stämma toppas med gästspelande Electra-City sångerskan Tania Doria, är ett av albumets absolut starkaste spår tillsammans med “Stop The Press”, där den senare är en svängig vocoderkryddad electrodiscodänga i stil med Felix Da Housecat.

Craig Simmons är en duktig låtskrivare som är bra på det han gör. Om låtmaterialet hade varit snäppet starkare, Craig vågat sig på att ta ut svängarna lite mer och tagit det lite försiktigare i jaken på perfektion, så hade detta kunnat bli ännu bättre än bara ett hyfsat album.

// Jens Atterstrand, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. American Girl  3:41
 2. Monumental  3:34
 3. Get What You Deserve  3:22
 4. Eye For An Eye (feat. Electra-City)  4:01
 5. Space Cowboy  4:25
 6. Do You Remember My Name?  4:11
 7. Shadows  3:52
 8. Stop The Press  4:41
 9. Your Sex Appeal Is All That Matters  3:33
 10. Better Days  3:30
 11. The Blues And Man Machine  3:49
 12. Alone On The Prairie  4:15
Share Button

Comments are closed.