Subscribe via: RSS

Moist – “Temporary Arrangements”

Posted on 11 January 2012

Moist – “Temporary Arrangements”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: I/O Music
Releasedatum: 16 januari 2012

Genre: Electronic, Downbeat

8/10

Ihopsydd med klar röd tråd till ett snyggt paket

Efter ett bred flora av samarbeten de senare åren och några EP och singelsläpp (samt albumsläpp med sitt ambienta sidoprojekt Numb), så är nu David Elfström Lilja (David J. Elfström) redo att presentera debutalbumet “Temporary Arrangements” med sitt huvudprojekt Moist.

Vid sin sida har han en lång rad låtskrivare, därav bland annat Niclas Lundin och Ola Clarström. Utöver detta den gästspelande ensemblen med sångaren Krister Linder och sångerskorna Sophie Rimheden, Mary Jane Smith (från skåneduon Smith & Tell), Maria Marcus, Sofie Norling, Lisa Pedersen, Johannes Kotschy, Kana Otusbo, Therese Granqvist, Lisas Antenna, Íse och Erika Moeld.

Albumet inleds långsamt och försiktigt med “Crows Within Me”, men låten är verkligen en ulv i fårakläder – och detta i dubbel bemärkelse. Efter att under den inledande halvminuten lura lyssnaren med ett tillbakadraget och vackert akustiskt pianoarrangemang, så tar dras densamme sedan in i en trasig baktakt och en urflippad analog basgång. Med nästan omgående avlöjas även denna bluff, då den brister ut i en kraftfull hymn via den träffsäkra refrängen. En refräng som toppas med det vackra pianoarrangmanget från inledningen, samma arrangemang som sedan avslutar låten.

David J. Elfström har med en klar röd tråd sytt ihop “Temporary Arrangements” till en snyggt paketerad helhet. De olika sångstilarna levererar i sin tur nyans och kontrast som gör det spännande och intressant trots det genomgående låga tempot.

“Me And You” är kanske (tillsammans med den souliga “Shine On” och den mer klassiska electroballaden “Crossing Lines”) det mest poporinterade spåret på albumet, med sin hackande effekt på sången och den lite snabbare – och mer dansinfluerade trumprogrammeringen. De poppigare tongångarna på albumet finns där, men är överlag ganska kortvariga medan den ambienta touchen, som man enklast skulle kunna likna med elektronisk världsmusik i stil med Delerium eller Enigma, dominerar. Lager på lager av ljud fortsätter bygga låtarna genom hela albumet. (fortsättning nedan)

Ta bara den Enigma-doftande “Danger”. Tunga etnopoprytmer, en djupt pumpande analog basgång och en gigantisk matta av synthstråkar förs samman med Krister Linders röst, som innan den landat har skickats genom flera lager av reverb, ekon och effekter. De smekande sånginsatserna, skruvade beatsen – och lika skruvade syntharna tillsammans med de ständigt närvarande vackra stråkarrangemangen lyckas med den unika bedriften att hela tiden ha lyssnaren tätt inlindad i bomull. Detta för att i nästa moment överraska fullständigt, men också ständigt göra densamme nyfiken på vad som skall komma härnäst. Hela tiden gör jag nya upptäckter i den tjocka och täta ljudbilden. Små effekter och detaljer som inte alltid kan uppfattas efter några få lyssningar, men nästan alltid efter tjugofem.

Ett par snabbare låtar (nåväl, från downtempo till midtempo) varvas med långsamma och dessa ger precis den lilla push som behövs när en duo eller trio av svepande ambienta electroballader har levererats. Det tidigare singelsläppet “Just Say You’re Sorry” (med Sophie Rimheden på sång) är ett lysande bra exempel på just detta, med sin smarta placering lite mer än halvvägs in i låtlistan.

Trots att “Temporary Arrangements” överlag innehåller ett skarpt snitt av väldigt välskrivna låtar, så finns det några svagheter. Ljudbilden är trots allt ganska lika låt för låt och det blir några spår för långt. De gästande sångrösterna har  väldigt olika karaktär, men några av låtarna borde kanske sorterats bort för att höja låtkvaliteten i sin helhet. Covern på Vince Clarkes “Never Never”, som han släppte med åttiotalsprojekt The Assembly, är förvisso rätt charmig i sin moderna tappning, även om den känns väldigt malplacerad i sammanhanget.

Vi skall givetvis låta resten av vår musikscen säga sitt, men trots dessa mindre skavander så kan David med sitt Moist och givetvis stor hjälp av den gästspelande (och smått fantastiska!) ensemblen av sångare och sångerskor, ha skapat ett av årets bästa elektroniska album redan en knapp månad in på det nya året.

// Jens Atterstrand, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. Crows Within Me (feat. Maria Marcus)  5:32
 2. Hold On (feat. Sofie Norling)  4:427
 3. Me And You (feat. Smith & Thell)  4:25
 4. Danger (feat. Krister Linder)  4:57
 5. Crossing Lines (feat. Lisa Pedersen)  4:33
 6. Never Never (feat. Johannes Kotschy)  4:01
 7. Far Beyond The Endless (feat. Maria Marcus)  4:06
 8. Shine On (feat. Therese)  4:37
 9. How Long (feat. Maria Marcus)  3:52
 10. Just Say I’m Sorry (feat. Sophie Rimheden)  4:52
 11. Not Alone (feat. Maria Marcus)  3:11
 12. Nobody Special (feat. Erika Moeld)  3:35
 13. Tainted Truth (feat. Maria Marcus)  4:15
 14. Love You (feat. Lisas Antenna)  5:20
 15. A Little Bit (feat. Maria Marcus)  3:56
 16. Illumination Sea (feat. Kana Otusbo)  3:36
 17. I Am (feat. Íse)  4:47
Share Button

One Response to “Moist – “Temporary Arrangements””

 1. Hera says:

  Hittade ett ställe där man kunde lyssna på albumet, men letar nu ett ställe att köpa på också – INTE iTunes. Kan ni möjligen hjälpa mig.