Subscribe via: RSS

Die Braut – “Psychotherapy”

Posted on 13 January 2012

Die Braut – “Psychotherapy”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: NoiTekk
Releasedatum: 27 november 2011

Genre: Harsh-EBM, Dark electro

8/10

Dark electro med nytt perspektiv

På den sydamerikanska fronten intet nytt, huh? Den södra delen av den amerikanska kontinenten har oavbrutet sprutat ur sig band efter band inom genren harsh-EBM/dark electro under de senaste åren – med blandad kvalitet men i princip samma sound.

Här kommer chilenska Die Braut in. “Psychotherapy” är nämligen det fräschaste jag hört på länge.

Det kan vara lite tradigt att platta efter platta från Sydamerika påminner så mycket om varandra. Jag börjar nästan utveckla en hatkärlek till Hocico och det äldre gardet, som inte bara satte en helt ny standard för genren, utan gjorde det så hårt och fast att de närmaste landsbröderna blev nästan förlamade i sitt kreativa skapande. Det här albumet ändrar givetvis inte på detta över en natt, men det är uppfriskande att höra något som, trots vissa likheter, känns helt annorlunda.

Den chilenska duon består av sångerskan Katia Figueroa, en av få kvinnor i en ytterst mansdominerad genre. Cristián Soto Vanelli står o sin tur för det musikaliska. Under 2010 släppte man debutalbumet “World of Lies”, ett album som tog bandet långt utanför landsgränserna, där man blev särskilt populära i Ryssland.

“Psychotherapy” är uppföljaren som vidareutvecklar Die Brauts ljudbild. Med texter som blandas mellan spanska, tyska och engelska dundrar man igång med ett ovanligt dovt och tungt sound för att vara sydamerikanskt. Borta är de typiskt ljusa synthslingorna man brukar höra från Mexiko och söderöver, i stället stampar europeiska 40-talsanlag in och river militäriskt i spåren. Särskilt i “Elend… Ein Schritt zum Tod” har Katia och Christián lyckats ytterst väl.

Genomgående för “Psychotherapy” är att låtmaterialet är bra balanserat, där samspelet mellan verser, bryggor och refränger leder till intressanta vändningar. Katias vokaliska insats är exemplarisk och det är befriande att för en gångs skull slippa en förbannad snubbe “skrikviska” i mikrofonen.

“Psychotherapy” är tio spår långt och då har man på detta klämt in både intro och ett mellanspår. Detta kan tyckas snålt, men allt är ytterst genomarbetat. Varken mixning eller produktion går att klaga på. Även mellanspåret “Ella Maquiavela” är en fantastisk tempobrytare och bygger upp inför den riviga “Parricida Perpetuo”, som ger nattklubbarna en ny favoritdänga att köra runt kvart i tre-snåret.

Välarbetat, snyggt, fräscht och tungt som bara den. “Psychotherapy” är värd att lägga labbarna på!

// Joakim Holfve, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. Psychotherapy: The Beginning of the Sickness  2:14
 2. The New Man  5:18
 3. Zoopsychic  5:15
 4. Flüchtling  4:33
 5. Elend…Ein Schritt zum Tod  5:03
 6. Ella Maquiavela  2:55
 7. Parricida Perpetuo  5:01
 8. Defending You (I Want Defent You!!!)  4:39
 9. Die Figur  4:26
 10. Wenn das Spiel Beginnt  4:17
 11. Video Clip “The New Man” (CD Bonus)
Share Button

One Response to “Die Braut – “Psychotherapy””

 1. Cristian says:

  thnx for the review, greetz from Chile