Subscribe via: RSS

Bok om synthscenen av Labrador Records-frontfigur

Posted on 20 January 2012

Bok om synthscenen av Labrador Records-frontfigur

“Vi snör på oss Dr Martens, sprayar håret och klär oss i svart. Dom kallar oss synthare!”

Som en reaktion mot punk och disco uppstår i slutet av sjuttiotalet en ny musikströmning. Musiken är synthbaserad, dess utövare stilmedvetna. I Storbritannien myntas begreppet New Romantic för att beskriva fenomenet i Sverige blir Lustans Lakejer landets mest provokativa band när de hävdar att kläderna är viktigare än musiken.

“Den Svenska Synthen. Trettio år av svårmod, ilska och romantik” är ett porträtt av en subkultur som under dryga tre decennier ständigt lockat nya anhängare men ändå marginaliserats av media. En subkultur som trots ett allt mer konservativt förhållningssätt till musikskapande fortsätter att influera och ge upphov till nya, progressiva musikgenrer så som techno, electroclash, chillwave och witch house.

Den svenska syntheliten har slutit upp bakom projektet och med egna ord berättar artister, klubbarrangörer, skivbolagsdirektörer, skribenter, radiopratare och fans om den egna insatsen, erfarenheter och drivkrafter. Med ord och bilder beskrivs också den estetik och det mode som har kommit att bli så starkt förknippat med synthscenen.

Bengt Rahm grundade 1997 det oberoende skivbolaget Labrador Records. Genom åren har de släppt närmare 150 skivor och är idag ett av Sveriges ledande bolag för svensk, alternativ popmusik. Bengt var även själv involverad i synthscenen under åttio- och nittotalet och släppte en ep med bandet Logic/Naive.

“Den Svenska Synthen. Trettio år av svårmod, ilska och romantik” släpps prel. i slutet av augusti via Kalla Kulor Förlag.

Share Button

2 Responses to “Bok om synthscenen av Labrador Records-frontfigur”

  1. Stefan i Oxelösund says:

    Ett måste att köpa.

  2. With the Turtle Seashore Ear Power PX4, you can find your self literally in the midst of the game as the sounds of the video games covers your head.