Subscribe via: RSS

Xanthippe – “Issue 5/The Love Zombie”

Posted on 15 December 2011

Xanthippe – “Issue 5/The Love Zombie”

Format: CD***, Digital, Spotify
Skivbolag: Eget
Releasedatum: 17 oktober 2011

Genre: Synthpop

6/10

Bred variation av elektronisk pop

Österrikiska Xanthippe må för den svenska synthpubliken vara ett relativt okänt namn, men faktum är att bandet existerat i olika konstellationer sedan 1985. Det dröjde dock till 1997 innan man gjorde officiell debut med “Blond Jesus”.

Bandet har sedan starten arbetat med att på egen hand släppa sitt material, så även den här gången när man nu presenterar nya albumet “Issue 5/TheLove Zombie”.

Den ny fullängdaren innehåller en bred variation av elektroniska poplåtar med refrängstarka upptempolåtar, kärleksballader och ett par tuffare spår, där man även flirtar med body (“Nothing’s Clean”). De starkare låtarna är väl utspridda över de tolv spåren och upptempohitsen mixas på ett bra sätt med de lugnare, vilket gör att “Issue 5/Th Love Zombie” utan problem kan återges i sin helhet. (fortsättning nedan)

Sångaren (och låtskrivaren) Franz Siegl har en väldigt originell röst och sångstil som, trots att han inte alltid är helt tonsäker, fungerar bra i olika former i de tuffare låtarna, de snabba synthpoppiga alstren och de melodiösa svepande balladerna. Det finns tillfällen då man för en kort stund kan tröttna på den orignella rösten, men överlag fungerar den väldigt bra. Franz köras även av sångerskan Sabine i vissa utav låtarna, vilket ger extra krydda där det behövs. “Issue 5/The Love Zombie” innehåller väldigt få bottennapp, det enda uppenbara är “Imperfect Rhyme” som jag inte riktigt förstår mig på. Ljudbilden är sådär lagom genomarbetad med ganska enkla och minimala arrangemang av analoga synthljud.

Favoriterna är helt klart de två inledande upptempolåtarna “All What You Offer” och “It Would Be Better”. Men även den känslosamma och välkomponerade “Dawn in June”“The Love That I Took” samt den mycket atmosfäriska och kraftfulla “Heaven’s Deal” fastnar väldigt lätt. Låttexterna behandlar allehanda ämnen och är överlag väldigt originella, med vissa traditionella och väldigt smöriga undantag.

På “Issue 5/The Love Zombie” har den Bad Vöslau-baserade trion till stora delar hämtat influenser från både äldre och nyare synthpop, men har mitt i allt detta funnit ett eget sound som fungerar väldigt bra.

(Observera att den fysiska utgåvan innehåller två bonuslåtar ***, så passa på att beställa CD’n, som även klättrar på försäljningslistan på Poponaut just nu!)

// Jens Atterstrand, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. All What You Offer  3:49
 2. It Would Be Better  3:37
 3. Devil´s Whore  4:12
 4. Amsterdam Girl  4:00
 5. Imperfect Rhyme  5:08
 6. I Should Say So  3:28
 7. Nothing´s Clean  3:53
 8. Dawn In June  4:04
 9. Unspoken  4:34
 10. The Love That I Took  4:32
 11. Heaven´s Deal  4:00
 12. Why To Live  5:07
 13. Love, Red & Cold ***
 14. Sag Bitte Wo ***
Share Button

Comments are closed.