Subscribe via: RSS

Rome – “Die Æsthetik Der Herrschaftsfreiheit”

Posted on 08 December 2011

Rome – “Die Æsthetik Der Herrschaftsfreiheit”

Format: Box
Skivbolag: Trisol
Releasedatum: 11 november 2011

Genre: Folk, Neofolk

8/10

En omfattande krigssamling med imponerande variation

Luxemburgbaserade Rome har sedan starten 2005 varit väldigt produktiva och lanserat ett album per år. Dessa har samtliga hyllats och gett en injektion i neofolk-genren. Frontmannen och sångaren Jérôme Reuter – därav gruppens namn och inte från den italienska huvudstaden – har sedan förra albumet “Nos Chants Perdus” producerat inte bara ett utan tre hela 12-spårsalbum. Dessa är “A Cross of Wheat”, “A Cross of Fire” samt “A Cross of Flowers” och utgör samlingen “Die Æsthetik Der Herrschaftsfreiheit”, som översatt till svenska ungefär blir “Dominansfrihetens estetik”.

Detta är en samling med övertydlig symbolik av andra världskrigets Europa och de förtryckta människorna under den tiden. Men även deras hjältedåd och mod att stå upp mot staten beskrivs i denna krigshandling. Drömmen om ett fredligt och enat Europa berättas sida vid sida med nazismens och kommunismens mörka skugga. Historier om människors öden och händelser i skilda delar av kontinenten återberättas både som upplästa texter och i sång.

Dessa ljusa sidor om människors starka vilja som varvas med krigets mörka brandrök återspeglas i ljudbilden. Ibland låter Rome som ett härligt folkmusikband som sjunger lättsamt om vardagslivet. Ibland låter de som en repetetiv och aggressiv martial industrial-grupp som bankar in krigets fasor i lyssnaren. Andra gånger låter de som en stämningsfull mörk-ambient-akt som berättar om människors krigströtthet och uppgivenhet. Vissa spår låter som en repig gammal vinyl från 40-talet medan andra är dystra och lugna akustiska historier.

Allt detta samsas på denna samling utan att det låter splittrat. Jérôme har här lyckats sammanfoga många stilar och influenser till en enhet. (fortsättning nedan)


Rome anno 2011 har mycket gemensamt med äldre releaser men breddningen av soundet har lett till mer instrument från folkmusiken blandat med tyngre element och elektroniska inslag. Man känner igen ljudbilden som domineras av akustiska gitarrer, slagverk och knastriga tyska citat. Dessa får nu samsas med stråkar, dragspel, elbas och elektroniska ljud som för tankarna till Vangelis.

Frontmannen sjunger med sin karakteristiska röst på engelska och tyska men låter mer dynamisk än tidigare albums monotona mörka stil. Hans röst är mer aktiv och närvarande på denna samling.

Mellanspåret “To be governed”“A Cross of Fire” är en obehaglig text på engelska om krigsmakternas övervakningsiver över sin befolkning under andra världskriget. Men fungerar även som en reflektion över vad som försiggår än idag. Lättsamma “Seeds of Liberation” uppvisar Romes nya folkiga sound. En historia om personliga öden mot dominans och för frihet.  På “Sons of Aeeth” sjunger Jérôme klagande ackompanjerat av hamrande slagverk och en malande elbas. Frasen “Forests of fire, eyes of glow” repeteras som ett mantra.  Spåret “Families of Eden” blandar mullrande slagverk, orgel och fioler i en lågmäld historia berättad av Jérômes lugna röst.

De tre albumena börjar och slutar med instrumentala verk där avslutande spåret “A Cross of Fire” på albumet med samma namn står ut som det starkaste. Den låter som de fantastiska neoklassiska experimentiella spår i samma stil från tidigare album som “Flight In Formation”, “Wir Moorsoldaten”, “L’adieu aux anciens” och “Les Hirondelles”. Även “The Pyre Glade”“A Cross of Wheat” har inslag av detta väldigt speciella sound.

Bitvis långa partier med texter på tyska gör att de som inte kan språket missar innebörden och ser på dessa som utfyllnadsspår. Men det är ett problem som alla album av detta slag lider av. Förutom det är det imponerande hur så olika stilar och genrer kan fylla ut tre album och varken kännas spretigt, repetetivt eller ofokuserat.

Rome har med denna samling skapat imponerande musikaliska verk som befäster gruppen som den  nutida neofolkens mästare.

// Niklas Hurtig, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist – Band 1: “Aufbruch (Avresa) / A Cross Of Wheat”

 1. The Chronicles Of Kronstadt  5:08
 2. The Angry Brigade  2:31
 3. The Spanish Drummer  3:32
 4. To Teach Obedience  4:09
 5. The Death Of Longing  5:27
 6. Our Holy Rue  3:45
 7. The Night-Born  3:34
 8. The Pyre Glade  3:42
 9. In Cruel Fire  4:13
 10. A Pact Of Blood  3:14
 11. The Merchant Fleet  4:26
 12. A Cross Of Wheat  7:09

Tracklist – Band 2: “Aufruhr (Upplopp) / A Cross Of Fire”

 1. The Brute Engine  5:59
 2. Seeds Of Liberation  3:59
 3. To Each His Ground  3:50
 4. Sons Of Aeeth  4:14
 5. August Spies  3:22
 6. To Be Governed  2:18
 7. Families Of Eden  3:35
 8. Red Years, Black Years  4:29
 9. Little Rebel Mine  4:26
 10. The Breaking Part  3:54
 11. Eagle And Serpent  2:44
 12. A Cross Of Fire  9:16

Tracklist – Band 3: “Aufgabe (Uppgift) / A Cross Of Flowers”

 1. The Conquest Of Violence  7:12
 2. All For Naught  5:14
 3. You Threw It At Me Like Stones  3:15
 4. Automation  4:38
 5. Time And Tide  3:18
 6. Dawn And The Darkest Hour  3:23
 7. Years Of Abalone  3:25
 8. Petrograd Waltz  4:44
 9. Disbandment  1:28
 10. Ballots And Bullets  3:12
 11. Appeal To The Slaves  4:31
 12. A Cross Of Flowers  4:44
Share Button

Comments are closed.